Externe

Vladimir Kara-Murza, după eliberare: „Sistemul penitenciar rusesc este o metodă de terorizare psihologică”

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a oferit primul interviu după eliberare, împreună cu soția sa, pentru televiziunea americană CNN. Deși Vladimir Putin e considerat de unii apărătorul valorilor tradiționale, disidentul susține că în timpul detenției i s-a interzis să meargă la biserica închisorii, să vorbească cu soția și copiii săi. Potrivit lui, sistemul de penitenciare al Rusiei este o metodă de terorizare psihologică. Soția lui Vladimir, Evghenia Kara-Murza, a declarat că Putin este un tiran și lupta trebuie continuată.

CNN
Sursa: CNN

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în 2022, după ce declarase că Putin bombardează case, spitale și școli în Ucraina. A fost deținut în 14 penitenciare cu regim strict. Potrivit lui, sistemul torturează psihologic disidenții politici, el era considerat periculos și a stat închis singur în celule rudimentare, cu un scaun și un pat care se desfăcea doar noaptea.

„Fiecare zi era ca ziua cârtiței, lipsită de sens, interminabilă și exact la fel. De cele mai multe ori simțeam că nu mai aveam pentru ce să trăiesc. Nu m-am gândit niciodată să-mi iau viața pentru că sunt creștin și acest lucru este împotriva credinței mele, așa că nu m-am gândit la asta. Mulți oameni din Occident, ceea ce mă surprinde încă, vorbesc despre Vladimir Putin ca despre un apărător al valorilor familiei, al valorilor tradiționale. Dar sute și mii de prizonieri politici în Rusia nu au voie să vorbească cu familiile lor, nu au voie să-și sune copiii, nu au voie să meargă la biserică - cum rămâne atunci cu familia și valorile tradiționale?”, se întreabă opozantul rus.

Kara-Murza a fost otrăvit în 2015 și 2017 cu o substanță necunoscută și s-a tratat în afara Rusiei. Împreună cu alți opozanți, el a fost dat la schimb pe Vadim Krasikov, agent FSB care ispășea o pedeapsă pe viață în Germania pentru omorul unui fost combatant cecen.

Și disidentul Ilia Iașin a făcut parte din înțelegere, el a dezvăluit că agentul FSB care-i însoțea în avion i-a avertizat să nu facă politică, fiindcă alții de genul Krasikov pot veni după ei. Pe aeroportul din Ankara, reprezentantul guvernului german i-a făcut legătura lui Kara-Murza cu familia lui care se afla în acel moment la Casa Albă.

„Vladimir Putin este un tiran, încearcă să amenințe, încearcă să intimideze, acestea sunt metodele lui. Așa că, dacă cedezi, pierzi; nu îți poți permite să devii paranoic”, a spus opozanta rusă Evghenia Kara-Murza.

Acum două săptămâni, a avut loc cel mai mare schimb de deținuți după Războiul Rece, între Statele Unite și Germania, pe de o parte, și Rusia și Belarus, pe de altă parte. Douăzeci și patru de persoane au fost eliberate. Rusia și-a întors acasă agenții condamnați pentru spionaj, fraude financiare și omoruri. Occidentul a scos din închisorile rusești jurnaliști și politicieni de opoziție.

Citește mai mult