Externe

Corespondență // Vara vrajbei slovace. Mii de persoane protestează la Bratislava

În Slovacia, mii de oameni protestează de luni la Bratislava împotriva recentelor demiteri ale șefilor unor instituții culturale din Slovacia de către ministrul Culturii al guvernului autoritarului premier Robert Fico.

Protestele sunt organizate de principalul partid de opoziție, Slovacia Progresistă, care a convocat o sesiune parlamentară specială pentru săptămâna viitoare, pentru a solicita voturi de neîncredere în ministrul Culturii Šimkovičová și ministrul Justiției Susko. Cel mai probabil, voturile vor eșua.

Protestul urmează demiterii săptămâna trecută, printre alții, a directorilor Teatrului Național și Galeriei Naționale, demiteri pe care mulți le consideră o epurare politică.

Premierul Robert Fico pare să-și fi revenit în mare parte din încercarea șocantă de asasinat din mai, când un om înarmat l-a împușcat în stomac de la o distanță apropiată. Dar, în loc să împingă spre o împăcare națională, Fico a răspuns la acest atac dând vina pe opoziție și procedând la desființarea continuă a instituțiilor judiciare, poliției și mass-media din Slovacia, cu un zel sporit.

Robert Fico s-a schimbat de-a lungul ultimilor ani. A devenit mai radical și opiniile sale s-au apropiat de partide antisistem și eurosceptice precum AfD în Germania sau Fidesz în Ungaria. După victoria partidului Smer-SD la alegerile din toamna anului 2023 și formarea unui guvern de coaliție, Fico s-a radicalizat.

Inițial, noul guvern a încercat să desființeze biroul procurorului special responsabil cu lupta împotriva corupției. Fico și coaliția sa au încercat, de asemenea, să reducă pedepsele pentru diferite infracțiuni, inclusiv cazuri de corupție – o mișcare care ar afecta imediat mulți asociați Smer-SD aflați sub anchetă sau acuzați.

Eforturile lor au avut succes doar parțial, în special din cauza opoziției Curții Constituționale și a fostei președinte Zuzana Čaputová, deși procuratura specială a încetat să mai existe. Noul guvern slovac încearcă, de asemenea, să schimbe legea mass-media pentru a prelua controlul asupra radioului și televiziunii publice slovace, așa cum a făcut fostul guvern polonez în 2016.

Jurnaliștii de la televiziunea privată Markíza, cea mai populară, se confruntă și ei cu presiuni din partea proprietarilor lor cehi, care trebuie să mențină legături comerciale strânse cu guvernul slovac. La Bruxelles se ridică voci pentru a cere blocarea unei părți din fondurile europene destinate Slovaciei din cauza atacurilor guvernului Fico împotriva statului de drept.

Slovacia pare să devină un nou generator de probleme în cadrul UE, în special datorită retoricii lui Robert Fico cu privire la războiul Rusiei în Ucraina. Premierul Fico continuă să critice ajutorul militar europеаn oferit Kievului. El a cerut negocieri de pace și chiar a spus că UE ar trebui să „nu-l mai demonizeze” pe Vladimir Putin.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult