Social

REVISTA PRESEI // Ce câștigă candidații la prezidențiale, care pierd alegerile și cum Federația Rusă ar putea bloca perspectiva europeană

Ce câștigă candidații la prezidențiale, care pierd alegerile; Motivele de ce Judecătoria Chișinău i-a interzis Marinei Tauber să plece din Republica Moldova și cum Federația Rusă ar putea bloca perspectiva europeană. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Europa Liberă transmite că concurenții la prezidențiale, care pierd alegerile, în afară că beneficiază de expunere mediatică, statul îi ajută să-și organizeze întâlnirile electorale. În perioada electorală, candidații nu trebuie să caute ei locații pentru întruniri și nici să se ocupe de organizarea lor. Această sarcină revine primăriilor. Tot autoritățile locale, oferă spații pentru afișele electorale, pentru toți candidați. Candidații care nu au bani pentru a-și face campanie, se pot împrumuta de la stat, fără dobândă. Dar mai important este sprijinul financiar pe care fiecare partid care are un candidat îl primește după alegeri în funcție de rezultatele obținute, în următorii patru ani.

Sursa citată mai scrie că, din opt candidați de la prezidențialele din 2020, mai sunt activi în politică șase, iar unii vor să candideze din nou, în timp ce șapte partide mai primesc alocații de la stat. Anul acesta, cel puțin 18 doritori și-au anunțat până acum intenția de a intra în cursa prezidențială, deși cu toții știu că învingător va fi unul singur.

Radio Chișinău scrie că Judecătoria Chișinău i-a interzis Marinei Tauber, pe 12 august, să plece din Republica Moldova pentru 60 de zile din cauza anunțurilor acesteia publicate pe rețelele de socializare, precum că intenționează să părăsească țara noastră, dar și pentru că și-a cumpărat un bilet de avion. Pe 8 august, Marina Tauber a anunțat că este nevoită să părăsească Republica Moldova din cauza amenințărilor pe care le-ar fi primit în ultimul timp. Aceasta este bănuită că a falsificat acte în cursa electorală pentru primăria Bălți și a încercat să împiedice judecătorii să examineze dosarul penal al lui Ilan Șor.

Ziarul Național menționează că Moscova aplică diferite strategii pentru a sabota referendumul de pe 20 octombrie curent, în rezultatul căruia obiectivul de integrare europeană ar putea fi inclus în Constituția R. Moldova. Referendumul pentru integrare europeană, organizat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie 2024, este principala îngrijorare a Moscovei și a acoliților săi din politica, mass-media și pseudo-societatea civilă pro-rusă din R. Moldova, scrie deschide.md. Într-un editorial publicat de sursa citată, comentatorul politic Mihai Isac remarcă faptul că numărul mare de candidați, care reprezintă de facto interesele Federației Ruse la alegerile prezidențiale din octombrie, are scopul de a folosi legislația electorală democratică din R. Moldova pentru a umple spațiul public de propagandă antieuropeană și pentru a deturna atenția electoratului din R. Moldova.

Potrivit lui Mihai Isac, exemplul georgian trebuie să fie „ca un duș rece” pentru exponenții mediilor proeuropene de la Chișinău, statul caucazian devenind „o neocolonie rusească, în pofida faptului că obiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană este trecut în Constituție”.

Într-un interviu acordat recent și fostul vicepremier Nicu Popescu, ex-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, arată spre Georgia atunci când îndeamnă cetățenii să iasă pe 20 octombrie curent la urne și „să spună un DA ferm” parcursului european, avertizând că, în caz contrar, „pot exista involuții” în relația cu Bruxellesul.

Deși diplomația de la Chișinău a calificat drept false informațiile precum că țara noastră ar găzdui avioane F-16 furnizate Ucrainei de către Occident, Ministerul rus de Externe a ținut totuși să-și exprime „serioasa îngrijorare” în discuția cu omul de afaceri al Republicii Moldova la Moscova, Andrei Chetraru, transmite Moldova 1. Anterior, Ministerul de Externe, a subliniat că Republica Moldova rămâne fidelă statutului său de neutralitate, neavând niciun plan de a găzdui arme sau echipamente militare, inclusiv avioane. Ministerul a precizat că toate deciziile autorităților sunt transparente și disponibile pe canalele oficiale, invitând ministerul rus să se informeze din surse verificate.

Șase din zece tineri din Republica Moldova nici nu muncesc și nici nu merg la școală. TVR Moldova scrie că potrivit experților, problema nu e nouă și duce la scăderea performanțelor economice și la creșterea fenomenului de migrație. Anul trecut, rata medie a șomajului in republica moldova a fost de 4,6. În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani a fost de 6%. Cei mai afectați sunt tinerii pînă in 24 de ani, cu o rată a șomajului de 11,5%. Așa se face că principalele surse de venit ale tinerilor rămân bani părinților, ajutoarele sociale sau bani veniți din Diaspora. Potrivit doctorului în sociologie, Veaceslav Reabcinschi, rata șomajului este direct influențată de nivelul de instruire scăzut. Iar directorul Centrului Analitic Economica, arin Gospodarenco spune că șomajul în rândul tinerilor afectează potențialul economic al țării și se răsfrânge direct asupra competitivității.

Agora scrie că bănuitul de spionaj și trădare de patrie, Ion Creangă, rămâne în arest preventiv. Se întâmplă după ce Curtea de Apel a respins contestația avocaților depusă anterior. șeful direcției Juridice din cadrul Parlamentului, a participat la ședință online. Acesta ar fi furnizat informații secrete unui angajat al ambasadei. Potrivit surselor Agora, ar fi vorba de Ambasada Rusiei de la Chișinău.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult