Externe

Revista presei internaționale: Ucraina schimbă planurile de luptă ale Rusiei; „Războiul nervilor” continuă în Orientul Mijlociu

Presa internațională urmărește îndeaproape cum decurge operațiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Kursk și cum răspunde Moscova acestei ofensive. Situația incertă din orientul mijlociu rămâne în atenția mai multor publicații străine, precum și pericolul izbucnirii unui focar de infecție virală cunoscut ca variola maimuțelor.

Forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea rusă Kursk, Kievul anunțând miercuri că obiectivul său e crearea unei zone tampon strategice pentru a-și proteja zonele de graniță de atacurile rusești, transmite agenția Reuters.

Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că pe 13 și 14 august, Forțele Armate ucrainene au avansat în regiunea Kursk a Federației Ruse, având succese teritoriale semnificative lângă o serie de așezări. Între timp, trupele ruse au înregistrat progrese minore în nordul regiunii Harkov, precum și în apropiere de Pokrovsk, relatează ISW.

Rusia a început între timp să-și mute unele trupe din Ucraina pentru a face față incursiunii ucrainene, un indiciu că atacul surpriză în regiunea Kursk forțează Moscova să-și schimbe planurile de luptă în Ucraina, scrie New York Times. Publicația notează însă că Moscova pare reticentă în a-și retrage unitățile din punctele fierbinți ale frontului din estul Ucrainei pentru a nu pierde inițiativa pe câmpul de luptă.

Forțele ucrainene se confruntă cu o rezistență sporită după nouă zile de când au pătruns în regiunea Kursk, de aceea au lansat ieri atacuri masive cu drone asupra aerodromurilor militare, scrie Unian. Financial Times aduce în prim plan date ale unui raport al Ministerul rus al Apărării potrivit căruia, Ucraina a lansat 117 drone, precum și rachete, nu numai în regiunea Kursk, ci și în regiunile Voronezh, Belgorod și Nijni Novgorod. Totuși, deocamdată nu se cunosc urmările acestor raiduri aeriene, notează publicația.

Berlinul aprobă folosirea armelor germane livrate Ucrainei asupra țintelor militare aflate pe teritoriul Rusiei, titrează Deutsche Welle. Decizia a fost acceptată atât de guvern, cât și de opoziția conservatoare, precizează postul german. Berlinul consideră că odată livrat Kievului, armamentul german devine automat proprietatea Ucrainei, care la rândul său îl poate folosi așa cum își dorește, subliniază DW. Politicienii germani invocă Articolul 51 al cartei ONU, care se referă la "dreptul natural de autoapărare individuală sau colectivă" al fiecărui stat, conchide publicația.

Creșterea prețului gazului în Europa sporește vânzările de combustibil rusești, depășind totalul ajutorului UE acordat Ucrainei, titrează Euractiv. Incursiunea Ucrainei în provincia rusă Kursk, de unde Gazprom pompează gaz în Europa, i-a determinat pe comercianți să acționeze în așteptarea unei reduceri a fluxurilor de gaz dinspre Rusia, spun analiștii citați de Euractiv. În timp ce Europa a făcut mult pentru a-și reduce importurile de energie din Rusia, creșterea prețului gazului provocată de situația din regiunea Kursk scoate în evidență o problemă semnificativă: banii europeni continuă să curgă către Kremlin în schimbul energiei.

Mii de persoane se alătură mitingului opoziției din Slovacia împotriva guvernului învinuit de „atacuri asupra democrației” , titrează Euronews. Aproape 20.000 de persoane au protestat în capitala Bratislava, acuzând guvernul că a destructurat instituțiile culturale ale națiunii recurgând la demiterea directorilor Teatrului Național Slovac și Galerii Naționale, precizează Euronews.

Situația rămâne incertă în Orientul Mijlociu unde continuă „Războiul nervilor”, precum îl descrie Frantfurter allgemeine. Potrivit publicației, președintele american Joe Biden vrea să prevină o lovitură de răzbunare a Iranului la uciderea liderului aripii politice a mișcării palestiniene Hamas luna trecută la Teheran. Liderul de la Casa albă speră să-și atingă obiectivul prin încheierea unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas în Fâșia Gaza, explică Frantfurter allgemeine. EFE subliniază că realizarea angajamentului de a pune capăt ostilităților „devine din ce în ce mai dificilă”, o echipă de negociatori israelieni urmând să meargă azi în capitala atarului Doha pentru reînnoirea discuțiilor de încetare a focului sub presiunea mediatorilor internaționali. Reluarea discuțiilor e văzută ca o potențială ultimă șansă de a se ajunge la un acord pentru încheierea conflictului și de eliberare a ostaticilor israelieni ținuți în captivitate de gruparea palestiniană Hamas, scrie The Times of Israel. Potrivit publicației, nu e clar dacă Hamas va participa la discuțiile programate timp de două zile.

De ce noile cazuri de mpox îngrijorează Africa și lumea întregă? – se întrebă Le Point. Răspândirea rapidă a acestei boli, cunoscută și ca variola maimuțelor, a determinat OMS, să declare cel mai înalt nivel de alertă de sănătate la nivel internațional. Decizia Organizației vine pe fondul izbucnirii unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în țările vecine, menționeză Reuters. Declararea stării de pericol are Scopul de a alerta autoritățile relevante din întreaga lume pentru a se pregăti pentru posibilitatea unui focar, amintește DPA. De la începutul acestui an, s-au înregistrat deja peste 15.000 de cazuri de infecție cu variola maimuțelor și 461 de decese. E o creștere de aproape două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Virusul poate fi mortal pentru persoanele al căror sistem imunitar este deja slăbit de malnutriție sau de alte probleme de sănătate subiacente, semnalează The Wall Street Journal.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult