Politic

CEC investighează înregistrările prealabile pentru alegerile din toamnă, suspectând stimulente financiare în Rusia

Comisia Electorală Centrală (CEC) va analiza cu atenție autenticitatea înregistrărilor prealabile ale cetățenilor moldoveni din străinătate pentru alegerile din octombrie, în special pe cele din Federația Rusă, al căror număr crește constant în ultimele zile. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că există suspiciuni legate de posibile stimulente financiare oferite diasporei din Rusia pentru a se înregistra.

„În ceea ce privește activismul cetățenilor noștri inclusiv sau poate în special din Federația Rusă, eu personal salut acest lucru, dacă ele nu sunt motivate de alți factori care nu sunt prevăzuți de lege, pentru că am primit anumite informații referitor la faptul că persoanele sunt determinate, inclusiv prin anumite metode de stimulare financiară, să facă astfel de înregistrări. Noi trebuie să vedem și vom analiza cât de autentice sunt aceste înregistrări, de altfel ca și toate înregistrările din toate țările unde se aplică această înregistrare. Cu siguranță, atunci când va veni timpul să ne pronunțăm prin organizarea secțiilor de votare, vom analiza foarte atent toate aceste detalii”, a declarat Pavel Postica.

Statistica înregistrărilor prealabile arată că moldovenii din Federația Rusă se înregistrează cel mai activ, în acest an electoral. Numărul lor crește constant și îl depășește deja cu mult pe cel al moldovenilor din alte state. Astfel, din momentul începerii înregistrării prealabile, pe 28 mai 2024, și până la ora publicării articolului, în Rusia s-au înregistrat prealabil 1.132 de cetățeni moldoveni, dintr-un total de 8.110, câți s-au înregistrat în ultimii 10 ani. După numărul de înregistrări în 2024, Rusia ajunge în top, fiind urmată de Germania (391 de înregistrări prealabile), Italia (377) și SUA (297).

cec.md
Sursa: cec.md

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile în baza căruia CEC decide numărul, dar și locul secțiilor de votare deschise peste hotare. Procedura este opțională pentru moldovenii din majoritatea statelor, inclusiv Federația Rusă. Este obligatorie doar pentru cei care vor să voteze prin corespondență în cele șase țări (Statele Unite, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda) în care această modalitate alternativă de vot va fi pilotată, în premieră, la alegerile din 20 octombrie.

Moldovenii se pot înregistra prealabil până pe data de 6 septembrie.

CITEȘTE ȘI: Moldovenii din Federația Rusă se înregistrează masiv pentru vot: Ce spun experții

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult