Revista Presei // Ambasada Republicii Moldova la Moscova a solicitat informații suplimentare despre moldoveanul care ar fi fost reținut de FSB
Cazul moldoveanului reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și locul Armatei Naționale în clasamentul mondial, sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Ambasada Republicii Moldova la Moscova a solicitat informații suplimentare despre moldoveanul care ar fi fost reținut de FSB, scrie Moldova 1. Asta, după ce Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anunțat că a reținut trei bărbați, un moldovean și doi ruși, suspectați de plănuirea unor atacuri cu bombă în Crimeea anexată și de schimbul de informații militare cu Ucraina. Autoritățile ruse susțin că cetățeanul moldovean, în vârstă de 32 de ani, ar fi început să colaboreze cu serviciile speciale din țara vecină în aprilie 2024. „Dacă se va confirma că este vorba despre un cetățean al Republicii Moldova, reprezentanța noastră diplomatică îi va oferi toată asistenta consulară necesară”, a comunicat Ministerul de Externe de la Chișinău.
R. Moldova se clasează pe locul 144, la capitolul puterea militară, notează Ziarul Național, cu referire la un top publicat de revista Forbes. Astfel, SUA au cea mai puternică armată din lume. Forțele militare au un buget de 876 de miliarde de dolari, mai mare decât în orice altă țară. La fel, are o poziție dominantă și în categoria resurselor. Armata americană este urmată de cea a Rusiei și a Chinei. România ocupă locul 47. Pentru realizarea topului, au fost luați în considerare 60 de factori diferiți, precum numărul soldaților, echipamentul militar, stabilitatea financiară, locația geografică și resursele disponibile.
Închiderea a 10 școli și grădinițe din Sîngerei, Soroca și Florești a fost inevitabilă din cauza numărului mic de copii. Europa Liberă a vorbit cu autoritățile locale și propune un material despre soarta angajaților și clădirilor instituțiilor închise. Astfel, în gimnaziul din Petrovca, o singură profesoară va merge să predea în altă școală, restul sunt de vârstă pensionară și au refuzat să încheie contracte de muncă cu alte școli. În gimnaziul din Copăceni ar putea fi amenajat un azil de bătrâni la solicitarea localnicilor. Satul are circa 1.400 de locuitori, dintre care 700 sunt în vârstă. Cele trei școli închise în Soroca nu mai aveau elevi de câțiva ani, iar autoritățile achitau salarii doar paznicilor. Detalii, citiți în articol.
Numărul persoanelor care achită prima de asigurare medicală în sumă fixă până la 31 martie s-a dublat în ultimii trei ani. Realitatea.md propune un material realizat cu Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Potrivit lui, în 2024, 150.000 de persoane au cumpărat polița. Totuși, cea mai mare pondere la formarea veniturilor CNAM o au salariații. Cei aproximativ 800.000 de salariați, care reprezintă o treime din numărul de persoane asigurate, contribuie la fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală cu mai mult de jumătate din suma acumulată. Celelalte două treimi din populație sunt asigurate de Guvern.
Din cauza secetei, satul Braicău din raionul Dondușeni a rămas, practic, fără apă în fântâni. TVN.md propune un subiect despre cum se descurcă localnicii după ce au rămas cu doar trei puțuri în tot satul. Oamenii sunt nevoiți, săptămânal, să care apa cu bacurile. Acest serviciu costă 400 de lei, iar apa ajunge pentru 3-4 zile. Localnicii spun că folosesc apa pentru strictul necesar – pentru a bea, pentru mâncare și spălat. Ei speră că autoritățile publice locale vor construi un apeduct, așa cum este în satul vecin.
Anul acesta, în Republica Moldova, recolta de struguri ar putea fi cu până la 35% mai mică față de 2023, scrie newsmaker.md. Vița-de-vie a fost afectată de seceta și temperaturile caniculare din această vară, în plus, temperaturile extrem de ridicate din perioada martie-iulie au grăbit coacerea strugurilor. Astfel, recoltarea a început cu două săptămâni mai devreme față de anul trecut. Specialiștii din domeniul agriculturii și-au exprimat îngrijorarea și cu privire la starea plantațiilor, menționând că aproximativ 75% din suprafețele cultivabile suferă de secetă și doar o pătrime din terenuri beneficiază de o umiditate optimă a solului.
Majorări semnificative la inspecția tehnică obligatorie a autovehiculelor. Bani.md a urmărit prețurile și scoate în evidență faptul că după modificările legislatorilor la Codul transporturilor rutiere, tarifele pentru acest serviciu nu mai sunt aprobate de Guvern, ci de către furnizorii de servicii. Astfel, în funcție de masa totală a vehiculelor, tarifele au crescut cu până la 66%. De exemplu, pentru mașinile de până la 2000 kg, tariful a crescut de la 150 la 250 de lei, iar pentru cele de până la 3500 kg, de la 200 la 300 lei. Stanislav Ghilețchi, directorul adjunct pe cercetare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, subliniază că liberalizarea nu a fost însoțită de o metodologie clară pentru stabilirea costurilor, deși testarea tehnică presupune un set standardizat de acțiuni.