Social

Noul an școlar va începe cu un deficit de peste 1000 de profesori

Noul an de studii începe cu un deficit de 1033 de cadre didactice, anunță Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit direcțiilor de învățământ raionale, tinerii refuză să mai lucreze din cauza comportamentului unor elevi, iar în unele școli profesorul de matematică predă și limba română.

În raionul Hâncești este un deficit de 98 de cadre didactice, a declarat pentru Radio Moldova șefa Direcției Învățământ, Valentina Tonu, care a mai precizat că unele școli apelează la ajutorul profesorilor care se află la pensie.

„Nu se rețin tinerii în instituțiile de învățământ. În anul 2023 am avut situații când profesorul de matematică le preda copiilor limba română. Unii elevi sunt obraznici, iar părinții se declară atotștiutori și au pretenții la cadrele didactice."

În raionul Briceni este o insuficiență de aproximativ 30 de profesori, a precizat șeful Direcției Învățământ, Vitalie Știrbu. El a mai spus că deși tinerii beneficiază de indemnizații de la stat, aceștia refuză să activeze în domeniu.

„Aproximativ 20-30% din profesori sunt pensionari. Mulți profesori din raionul Briceni fac recalificări. La unele instituții de învățământ profesorul de limba română predă și istorie, educație civică. Din 20 de profesori, cinci sunt pensionari. Nu e școala atractivă, tinerii nu doresc să devină profesori chiar dacă primăriile din sate le oferă la unii din ei locuință gratis, cărbune sau bani pentru achitarea facturilor."

Noul an școlar va începe cu un deficit de 1033 de profesori, a declarat la Radio Moldova ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, sistemul de învățământ se confruntă în continuare cu o lipsă acută de cadre didactice.

„Este extrem de important ca în școli să vină tineri specialiști. Sunt mai puțini studenți care aleg să devină profesori de fizică, matematică. De popularitate se bucură pedagogia preșcolară, tinerii doresc să devină mai mult educatori la grădiniță și profesori în clasele primare."

Dacă în anul 2023 în Republica Moldova a fost un deficit de 2041 de cadre didactice, în acest an deficitul este de 1033. Cei mai mulți specialiști lipsesc în Municipiul Chișinău, Bălți, UTA Găgăuzia, Ungheni și Hâncești.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult