Economic

Aliniere la normele UE. Proiectul de lege privind energia electrică, supus consultărilor publice

Republica Moldova ar putea să se integreze pe piața unică energetică europeană până la sfârșitul anului 2025, potrivit unui proiect de lege lansat spre consultări publice de Ministerul Energiei. Secretarul de stat Constantin Borosan a declarat la Radio Moldova că integrarea va aduce „doar beneficii”, oferind consumatorilor finali posibilitatea de a juca un rol activ pe piața energetică, atât ca producători, cât și ca vânzători de energie.

„Tot continentul european tinde să devină o singură piață de energie, ceea ce înseamnă că trebuie să formăm un cadru cu aceleași principii pentru tranzacționarea energiei. Mai mult decât atât nu doar furnizorii pot face asta, ci și consumatorii. Acest pachet legislativ este despre creșterea puterii consumatorilor, liberalizarea pieței de energie, creșterea rolului consumatorilor, electrificarea și simplificarea activităților” a explicat Barosan în cadrul emisiunii „Zi de Zi de la Radio Moldova.

Printre noile reglementări se numără și posibilitatea ca cetățenii să se asocieze în comunități energetice. Asta le va permite să achiziționeze, dar și să vândă energie electrică pe piață, chiar și atunci când nu sunt conectați fizic.

„Consider că au fost operate niște modificări foarte necesare, așa cum este solicitarea pentru a fi admiși pe piața energetică a UE, pentru că noi tindem acolo. Noua lege permite consumatorilor să se unească într-o comunitate și să partajeze consumul de energie, chiar și de la distanță. Acest lucru va stimula instalarea surselor regenerabile de energie, aspect pe care mulți l-au abandonat din cauza dificultăților anterioare”, a declarat Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice a Moldovei.

Proiectul de lege mai introduce concepte moderne de piață energetică, precum piața pentru ziua următoare și piața intrazilnică. Mecanismul ar urma să faciliteze o gestionare mai eficientă a tranzacțiilor de energie electrică și integrarea cu piețele europene, precizează Ministerul.

De asemenea, documentul supus consultărilor pune accent pe promovarea tehnologiilor avansate în sectorul energetic, cum ar fi contoarele inteligente și soluțiile moderne de stocare a energiei. Autoritățile susțin că, astfel, vor fi puse bazele unui sistem electroenergetic flexibil și eficient.

Citește mai mult