Regional

De la îndeletnicire de familie la afacere de succes. Povestea soților Pantaz din Meșeni, Rezina

Deși exportul de miere produsă în Republica Moldova a crescut de circa două ori în prima jumătate a anului 2024, mulți apicultori din țară se confruntă cu dificultăți semnificative. Este și exemplul soților Pantaz din localitatea Meșeni, raionul Rezina. Familia a reînviat ca din cenușă o afacere apicolă. În pofida provocărilor în lanț, nu a renunțat, ci dimpotrivă, a fost mai motivată să atingă succesul.

undp.org
Sursa: undp.org

După ani de muncă în Marea Britanie, Doina și Mihai au decis să revină acasă și să investească în apicultură. Cu economiile adunate la Londra, soții Pantaz au achiziționat primii 30 de stupi de albine transformând astfel pasiunea familiei într-o afacere locală prosperă.

Ideea afacerii a venit cumva de la sine pentru că tatăl meu de mulți ani avea albini și eu am crescut cumva cu mierea lângă mine. Știam că este un produs destul de căutat, de aceea am hotărât să investim banii într-o prisacă. Așa că am venit în 2018, într-o scurtă vacanță, de 10 zile acasă, ca să deschidem gospodăria țărănească. Banii făcuți la Londra i-am investit în 30 de stupi. Planul nostru era ca să subvenționăm ceea ce se poate de subvenționat la AIPA, iar din banii care AIPA ni-i întoarce înapoi, iarăși să mai cumpărăm niște familii de albine. Anul 2019 a fost primul an în care noi am extras miere de la familiile cumpărate”, povestește Doina.

undp.org
Sursa: undp.org

Lipsa de personal și echipamentele vechi de peste două decenii au îngreunat dezvoltarea afacerii. Iar, acum trei ani, din cauza secetei severe și a invaziei de prigori și viespi, numărul familiilor de albine s-a redus drastic. În ciuda acestor provocări, soții Pantaz au reușit să repună pe roate afacerea. Au aplicat la proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”. Din asistența financiară oferită de Suedia și PNUD au procurat regine și echipamente noi.

La început, am avut dificultăți în a găsi persoane disponibile pentru acest proces. Acum, cu utilajele moderne, putem extrage mierea de la aproximativ 100 de familii de albine într-o singură zi, cu doar trei persoane”, subliniază Doina.

În prezent, prisaca familiei Pantaz numără peste 100 de familii de albine, iar afacerea este mai rezilientă la schimbările climatice. Soții Pantaz își vând produsul pe piața locală, dar și conaționalilor din diasporă.

Anul acesta am extras doar mierea de floarea soarelui și de salcâm din cauza căldurilor. Așa mai facem mierea cremă cu diferite adaosuri. Nu exportăm mierea peste hotare, doar pentru unii cetățenii din diasporă, însă nu în cantități foarte mari. Pe viitor am dori să ajungem la o piață de desfacere mai mare”, a menționat apicultorul Mihai Pantaz.

undp.org
Sursa: undp.org
undp.org
Sursa: undp.org

Eram foarte optimiști și credeam că totul se va da foarte ușor. Trebuiau foarte multe acte, foarte multe proceduri ca mierea noastră să obțină certificatele necesare pentru export. O soluție ar fi unirea în asociație a apicultorilor și, de fapt, noi asta și-am făcut. Doi ani mai târziu, după lansarea afacerii noastre, am reînviat Asociația Apicultorilor din raionul Rezina, a cărei președintă sunt eu. Am încercat să unim apicultorii. Problema este că noi nu putem garanta calitatea pentru alți colegi. Așa că fiecare pe cont propriu își vinde miere așa cum știe”, susține Doina.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Republica Moldova sunt 9 421 de apicultori autorizați, dintre aceștia 3 319 dețin formă juridică de activitate.

Cele mai cunoscute tipuri de miere produse în țara noastră sunt polifloră, de tei, de salcâm.

undp.org
Sursa: undp.org
undp.org
Sursa: undp.org
undp.org
Sursa: undp.org
undp.org
Sursa: undp.org
Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult