Economic

Recolta de struguri, mai mică în acest an cu până la 35%

Recolta de struguri tehnici care sunt folosiți la producerea vinului, în acest an, va fi cu până la 35% mai mică comparativ cu 2023, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, pentru Radio Moldova. Totodată, agricultorii spun că deși cantitatea de struguri va fi mai mică, calitatea acestora este una bună.

Conform datelor prezentate de fermieri, oferta de struguri pentru procesare în acest se estimează de aproximativ 220 mii de tone, comparativ cu cele 263 de mii tone procesate în 2023, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean.

Media pe țară va fi mai mică cu 20-35% și roada la hectar va varia în dependență de zonă de la 3 tone la hectare, ceea ce este foarte mică și puțin până la 10 tone la hectar. Randamentul sucului în boabă va fi mai mic cu 10-25%, iarăși din cauza secetei. De obicei, dintr-un kilogram de struguri se obține 0,7 mililitri de must, acum vom avea 430-470 de mililitri de must. Starea fitosanitară a strugurilor este foarte bună și vorbind cu mulți viticultori, într-adevăr, cantitativ vor fi mai puțini struguri, dar calitatea va fi una mai bună”, a declarat Andrian Digolean.

Din cauza temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în perioada martie-iulie, faza de maturare a boabelor a început cu 14-16 zile mai devreme decât anul trecut. Astfel a dus la o recoltare în masă a strugurilor pentru vin încă din 12 august, față de prima decadă a lunii septembrie în 2023, a mai precizat Andrian Digolean.

În primul rând, au fost temperaturi extrem de ridicate în lunile martie și iulie. Alți factori care au dus la acest pronostic - în unele locații au înghețat mugurii centrali. Din nou, atât iarna, acolo s-au înregistrat temperaturi de minus 16,8 grade Celsius. La fel, o problemă a fost în perioada înfloritului viței de vie. Deci, noaptea în această perioadă, în unele regiuni au fost înregistrate temperaturi de sub 15 grade, de temperaturi foarte scăzute, ceea ce este nesatisfăcător pentru această perioadă. Deci, procesul de polinizare de curs anevoios. Și tot în această perioadă au fost înregistrate, în parcursul mai multor zile, multe ploi”, a precizat Andrian Digolean.

În prezent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova sunt 120 de mii de hectare plantate cu viță-de-vie. Totodată, în Registrul Vitivinicol sunt înregistrate peste 60 de mii de hectare de viță-de-vie, pe 17 mii de hectare sunt plantate soiuri de struguri de masă, iar restul suprafeței cu soiuri tehnice.

Citește mai mult