Criză de medici veterinari: Statul oferă indemnizații pentru a atrage tinerii specialiști
Republica Moldova se confruntă cu o criză de medici veterinari. Potrivit autorităților, în prezent este nevoie de aproape 300 de specialiști. Pentru a-i motiva pe tinerii veterinari să activeze în domeniu, statul le oferă indemnizații unice în valoare de 200 de mii de lei, acordate pe etape într-o perioadă de trei ani. Astăzi, 13 medici veterinari au primit prima tranșă de bani, în valoare de 68 de mii de lei.
După studii, Tamara Ursu a decis să muncească ca medic veterinar în satul de baștină, Drăsliceni, raionul Criuleni. Tânăra spune că, pe parcursul celor șase ani de studii, a avut de înfruntat mai multe provocări pe care le-a depășit cu brio.
„Inițial, am ales această profesie, pentru că doream să dezvoltăm o afacere în domeniul veterinar, dar ulterior m-am reorientat și am schimbat planurile. Prima provocare a fost facultatea, pentru că durează șase ani și, în perioada pandemiei, cursurile online, și a fost dificil. Altă provocare a fost că am terminat facultatea cu un copilaș în brațe”, a spus Tamara Ursu.
Maxim Godniuc și-a deschis propria clinică veterinară acum doi ani. Tânărul spune că la început i-a fost greu, însă pasiunea față de profesie l-a făcut să privească cu încredere în viitor.
„La început mi-a părut ceva interesant, apoi ceva ce poate să aducă bani și acum lucrez. Mulți oamenii cereau și a apărut necesitatea, apoi, printr-un program de stat, am obținut echipament”, afirmă Maxim Godniuc, medic veterinar, Hâncești.
Pentru a sprijini tinerii veterinari care continuă să muncească în profesie, statul le oferă o indemnizație unică în mărime de 15 salarii medii pe economie, compensație pentru cheltuielile de închiriere a locuinței, dar și compensarea facturilor. Măsurile vin să reducă lipsa de specialiști în domeniu.
„Numărul acestora este deficitar, sunt locuri vacante și necesitate de tineri specialiști, cu atât mai mult este de menționat că vârsta medie pe această profesie este destul de înaintată și însăși ca perspectivă și concept trebuie să luăm în calcul tânăra generație în următoarea perioadă”, a declarat Alexandru Manciu, director adjunct la ANSA.
În etapa de examinare se află încă nouă dosare pentru acordarea indemnizației unice din partea statului. Mecanismul de stimulare a tinerilor medici dă roade, spune ministrul Agriculturii.
„Avem la medicina veterinară, la facultate, o creștere a numărului de studenți, pentru că s-au îmbunătățit condițiile de predare. Noi vorbim despre dezvoltarea fermelor, despre majorarea subvențiilor, majorarea capetelor de animale. A intrat în vigoare legea zootehniei, care prevede în mod obligatoriu ca toate fermele din Republica Moldova să aibă un contract cu un medic veterinar cu studii superioare”, a menționat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii.
În Republica Moldova activează aproximativ 750 de medicii veterinari. Potrivit autorităților, în ultima perioadă, crește numărul tinerilor care decid să îmbrățișeze profesia de medic veterinar. În prezent, salariul unui medic veterinar este de aproximativ 10 mii de lei.