Internațional

Revista presei internaționale: Directorul TikTok, audiat în Parlamentul European; Alternativa găsită de Austria pentru gazul rusesc

Mai multe publicații internaționale continuă să comenteze rezultatul șocant al alegerilor prezidențiale din România, precizând că directorul TikTok urmează a fi audiat în Parlamentul European pentru rolul jucat de platformă în campania electorală. Presa străină dezvăluie între timp principalele probleme abordate de liderii țărilor din grupul G7 reuniți în aceste zile la Roma. Cum a scăpat Austria de gazul rusesc, de ce Franța se opune unui acord de liber schimb cu țările din America Latină și cum încearcă Marea Britanie să devină o țară fără fumat? – sunt alte întrebări la care caută răspuns publicațiile internaționale.

Directorul executiv al TikTok, chemat la audieri în Parlamentul European pentru rolul jucat de platformă în influențarea alegerilor prezidențiale din România, titrează Politico. Potrivit publicației, șeful grupului liberal Renew Europe, Valérie Hayer, a cerut conducerii TikTok să demonstreze în fața Parlamentului European că platforma nu a încălcat regulamentul european privind conținutul său online în campania electorală din România unde primul tur al alegerilor a fost câștigat de ultranaționalistul și pro-rusul Călin Georgescu. Multe preocupări sunt legate de modul în care o campanie pe TikTok a reușit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut, scrie Politico. Victoria obținută în primul tur de candidatul independent Călin Georgescu a declanșat o undă de șoc cu privire la traiectoria politică a României - țară membră a UE și NATO, semnalează publicația. Dacă și România va vira spre o cale anti-UE și pro-rusă, asta ar submina nu numai sprijinul occidental pentru Ucraina, dar și capacitatea Uniunii Europene de a funcționa, observă analiștii citați de Politico.

Candidatul român „TikTok Messiah” la președinție întruchipează războiul hibrid cu Occidentul, spun experții, citați de Euronews. Călin Georgescu are milioane de like-uri pe TikTok și sute de mii de urmăritori. El a condus o campanie de succes pe rețelele de socializare pentru a ieși învingător în primul tur al alegerilor prezidențiale din țară, amintește postul paneuropean de televiziune. Ascensiunea sa a trecut neobservată de sistemul politic – victoria sa reprezentând prima dată când un candidat marginal a câștigat alegerile naționale doar printr-o campanie media sofisticată, constată Euronews. "El vinde o poveste utopică. Vinde un vis pentru românii conservatori ca opus politicienilor clasici, care sunt foarte tranzacționali", a spus fondatorul Alianței Române pentru Media Etică, Dragoș Stanca.

Alocarea unei sume de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din contul activelor rusești înghețate în băncile occidentale, e una dintre cele mai importante probleme discutate în Italia de șefii diplomațiilor țărilor din grupul „G7” cu cele mai mari economii ale lumii. BBC îl citează pe secretarul american de stat Antony Blinken care a anunțat că discuțiile au intrat într-o etapă finală. Potrivit serviciului britanic de presă, șeful diplomației de la Washington a îndemnat țările partenere din grupul ”G7” să nu ezite asupra înăspririi măsurilor economice îndreptate împotriva Rusiei și să urmeze exemplul Statelor Unite care au impus recent noi sancțiuni împotriva „Gazprombank”.

Sancțiunile impuse împotriva Gazprombank sunt cele mai dureroase pentru Rusia, titrează Meduza. Publicația subliniază că Gazprombank e una dintre cele mai mari bănci din Rusia și joacă un rol crucial în gestionarea tranzacțiilor financiare ale gigantului energetic „Gazprom” și ale altor companii rusești mari. Gazprombank, îi mai permitea statului rus să facă afaceri internaționale pentru că era singura bancă de stat capabilă să efectueze transferuri valutare atât în Rusia, cât și peste hotare, scrie Meduza.

Din cauza creșterii inflației, băncile rusești se pregătesc pentru o nouă înăsprire a politicii monetare din partea Băncii Centrale, titrează Moscow Times. Potrivit publicației, Banca Centrală ar putea majora rata dobânzii de bază până la 23 și până la 25 la sută în februarie, ceea ce va face ca împrumuturile, inclusiv creditele bancare ale cetățenilor să devină mai scumpe. Ziarul rus scrie că băncile au devenit mai pesimiste, iar o treime dintre companiile din industria prelucrătoare se pregătesc să crească prețurile în următoarele trei luni. Măsurile sunt luate din cauza inflației, care continuă să crească din cauza cheltuielilor militare uriașe și a devalorizării rublei, scrie Moscow Times, precizând că inflația săptămânală a atins 13% în primele trei săptămâni ale lui noiembrie, depășind nivelul întregii luni octombrie.

Austria poate deveni un exemplu pentru țările europene care vor să renunțe la utilizarea gazului, scrie Reuters. Agenția de presă subliniază că de 10 zile, Austria nu mai primește gaz de la compania rusă „Gazprom”, dar nu întâmpină probleme datorită producției record de energie electrică pe care o obține din surse eoliene și hidrocentrale. Aceste surse de energie vor permite serviciilor publice din Austria să înceapă sezonul de încălzire cu necesități minime de gaz, noteză Reuters. Același serviciu de știri amintește că în trecut, Austria cumpăra din Rusia 80% din întregul volum de gaz importat. Iată că în ultimele 10 luni, în Austria, energia eoliană a generat mai multă electricitate decât gazul, remarcă Reuters.

Sub presiunea agricultorilor, Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult de semnarea unui acord de liber schimb al mărfurilor cu țările din America Latină, constată RFI. În Franța, protestele agricultorilor au intrat în cea de-a doua săptămână, transmite postul francez, precizând că fermierii se plâng de concurență neloială. Franța impune reglementări stricte privind calitatea produselor agricole, iar fermierii francezi trebuie să respecte aceste norme, care sunt mut mai exigente decât cele prevăzute pentru agricultorii din alte țări, care pot produce la costuri mai mici, explică RFI. În aceste condiții, guvernul de la Paris se opune semnării unui acord de liber schimb cu țările din America Latină, care ar nemulțumi și mai mult fermierii. Între timp, și Polonia a anunțat că nu e gata să semneze un asemenea tratat în forma sa actuală, remarcă RFI.

Legea care vizează transformarea Regatului Unit într-o țară fără fumat a fost adoptată de parlamentul de la Londra în prima lectură, relatează AFP. Potrivit proiectului, persoanele născute după 2009 nu vor putea cumpăra niciodată țigarete legal. Londra vrea să interzică fumatul în unele spații din apropierea terenurilor de joacă pentru copii, școlilor și spitalelor. De la 1 iunie 2025, guvernul urmează să interzică țigările electronice de unică folosință, în culori vii și cu arome apetisante, foarte apreciate de tineri, mai scrie AFP.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult