Social

MAIA anunță noi măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă. Reacția „Forței Fermierilor”

Fermierii afectați de seceta din acest an, care înregistrează întârzieri la plata ratelor, nu vor fi nevoiți să achite penalități de întârziere. Cu o singură condiție – vor trebui să prezinte certificate de forță majoră, eliberate de Camera de Comerț și Industrie. Este una din soluțiile Ministerului Agriculturii, care a publicat primul set de măsuri financiare destinate agricultorilor. Autoritățile își propun, astfel, să mențină stabilitatea economică în sector și să susțină fermierii din țară. De cealaltă parte, agricultorii critică măsurile propuse de Guvern, considerându-le „ineficiente”.

Primul set de măsuri financiare mai prevede:

Măsurile financiare anunțate de autorități vor avea efect, însă doar pe termen scurt, a subliniat președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Brânză, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”.

De unde vor lua bani fermierii în luna decembrie? Toate aceste măsuri vor fi aplicate doar în cazul când fermierii vor căpăta certificatele de forță majoră. Nu toți fermierii, dar numai acei care vor face aceste acte de constatare a pagubelor cu care vor putea merge la Camera de Comerț. Aceste măsuri sunt făcute cu creionul într-un birou pentru public. Acestea au fost făcute numai pentru perioada ca să treacă alegerile din toamnă. O măsură care poate să aibă impact și i-ar putea favoriza pe fermieri este faptul că s-a redus aportul inițial pentru procurarea sistemului de irigare de la 40% la 20%”, susține Alexandr Brânză.

Și agricultorul Sergiu Stefanco vede drept „ineficiente” măsurile de sprijin anunțate pentru fermierii afectați de secetă și alte calamități naturale. Potrivit lui, unica soluție viabilă pentru a salva economia națională este infuzia de capital în sistemul agricol.

Ce fel de măsuri pentru jumătate de an? Dacă acum fermierii nu au bani, în decembrie anul curent, de unde o să aibă bani? La noi doar ciclul de producere este anual, nu lunar, săptămânal sau zilnic. Bani vor avea fermierii, posibil, abia în septembrie anul 2025. Aceste măsuri sunt egale cu zero, mimate pentru presă și pentru a trece alegerile care urmează. La Cahul și Cantemir fermierii zilnic merg în insolvență. Noi solicităm suport și am dat soluția, care este sistemul bancar, care ne poate credita la moment, iar după aceea de discutat cu partenerii externi pentru compensații”, a spus fermierul Sergiu Stefanco.

Amintim că, pe 20 august, fermierii s-au întâlnit cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pentru a discuta despre impactul secetei și al altor calamități naturale asupra sectorului agricol. În cadrul întrevederii, fermierii au cerut instituirea stării de urgență în agricultură, argumentând că această măsură ar permite Guvernului să acceseze mai rapid ajutoarele financiare ale partenerilor internaționali.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult