Social

Revista Presei // Riscul regiunii transnistrene de a intra într-o criză energetică și perspectiva anului electoral 2025

Riscul regiunii transnistrene de a intra într-o criză energetică; Noua misiune diplomatică a Republicii Moldova în Kazahstan, perspectiva anului electoral 2025, dar și cât costă să înveți la un liceu privat din capitală – sunt principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.

Regiunea transnistreană riscă să intre într-o criză energetică severă, după ce Ucraina a blocat tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său, notează TVR Moldova. Potrivit autorităților din Transnistria, această decizie poate duce la „consecințe dezastruoase” pentru populație, lăsând întreaga regiune fără energie electrică. La rândul lor, experții avertizează că situația ar putea escalada tensiunile deja existente, iar o soluție ar fi ca autoritățile de la Chișinău să cumpere gaz de pe piața europeană pentru a fi livrat în regiune. În același timp, autoritățile dau asigurări că Republica Moldova va avea gaz și energie electrică. În cazul în care nu se va mai furniza electricitate din regiunea transnistreană pentru Energocom, compania va achiziționa energie din România.

În același timp, consilierul președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, a subliniat că problema transnistreană este o chestiune de suveranitate a Republicii Moldova, care va fi rezolvată de autoritățile moldovenești împreună cu partenerii internaționali, transmite Radio Chișinău. Podoliak a exprimat speranța că acești parteneri vor fi Europa, Statele Unite, și, dacă va fi necesar, Ucraina. De asemenea, oficialul a menționat că Ucraina nu are intenții sau acțiuni agresive în direcția regiunii transnistrene.

Într-un editorial publicat de Deschide.md, analistul Mihai Isac avertizează că, în perspectiva anului electoral 2025, Republica Moldova rămâne amenințată de riscurile legate de regimul transnistrean. Isac subliniază că „instabilitatea din regiunea transnistreană continuă să fie o problemă majoră pentru securitatea națională”, adăugând că aceste riscuri ar putea afecta semnificativ alegerile și procesul politic din țară. Potrivit analistului, „fragmentarea și influențele externe destabilizatoare pot amplifica tensiunile interne și pot pune în pericol parcursul european al Republicii Moldova”. În acest context, Isac îndeamnă autoritățile să adopte măsuri proactive pentru a întări securitatea națională și a preveni escaladarea conflictelor în perioada preelectorală.

O companie a candidatei la prezidențiale, Natalia Morari, a ajuns sub lupa Centrului Național Anticorupție (CNA), în urma unei sesizări din partea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la unele tranzacții financiare ale companiei, scrie newsmaker.md. Morari a declarat că investigarea companiei sale este 'o coincidență suspectă', sugerând că acțiunile CNA sunt motivate politic. Aceasta a mai adăugat că se simte vizată din cauza implicării sale politice, ridicând semne de întrebare cu privire la imparțialitatea autorităților.

Republica Moldova își extinde prezența diplomatică în Asia Centrală, prin deschiderea unei noi misiuni diplomatice în Kazahstan. Ziarul de Gardă scrie că decizia vine într-un context de intensificare a relațiilor bilaterale, marcând un pas important în consolidarea legăturilor economice și politice cu această regiune strategică. Sursa citată precizează că, în 2023 Kazahstan a înregistrat un PIB de circa 260 miliarde de dolari, cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent, și o creștere economică de 3,2%. Deschiderea Ambasadei în Astana este prevăzută în Planul Național de Dezvoltare pentru perioada 2025-2027.

IPN scrie că, Guvernul României inițiază negocierile pentru a procura acțiunile BERD din Portul Giurgiulești. Reprezentanții executivului de la București precizează că achiziția urmează să fie făcută de către statul român, prin intermediul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime S.A Constanța, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin, a explicat că acest demers urmărește fluidizarea traficului de mărfuri prin Portul Constanța, cu scopul de a-l transforma într-unul dintre cele mai importante puncte de convergență de trafic de marfă din Europa de Est.

Liceele private din capitală propun pachete variate pentru anul de studii 2024-2025. Conform unei analize realizate de AGORA, costurile pentru studiile la liceele private din Chișinău variază semnificativ, de la 2.500 la 7.700 de euro pe an, în funcție de instituție și oferte. „Prețul reflectă nu doar infrastructura și facilitățile oferite, ci și calitatea educațională și extracurriculare”, a explicat un reprezentant al unei instituții private. În unele cazuri, programul academic al instituțiilor de învățământ combină standardele educaționale din Moldova cu cele internaționale.

Jurnal.md transmite că mumărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a crescut cu peste 20% în ultimele săptămâni, potrivit datelor recente. Potrivit Ministerului Sănătății, această creștere alarmantă a infectărilor subliniază necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenție și a vaccinării. „Această tendință ascendentă ne impune să fim vigilenți și să intensificăm campaniile de informare și vaccinare”, a declarat un oficial al ministerului. Autoritățile spun că sunt pregătite să implementeze măsuri suplimentare pentru a gestiona situația și a preveni o posibilă aglomerare a sistemului de sănătate.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult