Externe

Revista presei internaționale: Cât timp își propune Kievul să controleze teritoriul ocupat din regiunea rusă Kursk?

Presa internațională urmărește evoluția războiului din Ucraina, în condițiile în care Kievul a ajuns să dețină controlul asupra unui teritoriu cu o suprafață 1300 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse. Ziarele străine reflectă și vizita efectuată în Germania de premierul Marii Britanii, Keir Starmer, consolidarea sectorului apărării dintre cele două țări, fiind unul dintre scopurile enunțate. Publicațiile străine continuă totodată să urmărească istoria patronului serviciului de mesagerie Telegram, care a fost reținut sâmbătă pe un aeroport, în apropiere de Paris.

Armtata ucraineană își propune să mențină doar temporar controlul asupra teritoriului pe care-l deține în regiunea Kursk a Federației Ruse, transmite Voice of America, făcând referire la concluziile directorului adjunct al CIA, David Cohen. Potrivit postului american de radio, oficialul a comunicat în timpul Summitul pentru Securitate Națională că trupele ucrainene construiesc în prezent fortificații în regiunea Kursk, însă Kievul nu intenționează să anexeze teritoriul ocupat. Semnificația acestei operațiuni va deveni clară mai târziu, iar Rusiei nu-i va fi deloc ușor să recucerească teritoriile pierdute care se întind pe o suprafață de o mie trei sute de kilometri pătrați, a adăugat directorul adjunct al CIA. El a subliniat că ofensiva rusă care continuă în același timp în regiunea Donețk spre orașul Pokrovsk nu va produce schimbări strategice pe câmpul de luptă, conchide Voice of America.

Patronul serviciului de mesagerie Telegram, Pavel Durov, reținut sâmbătă la sosirea pe un aeroport de lângă Paris, a ieșit miercuri din arest preventiv și a fost transferat la palatul de justiție din Paris, relatează Le Figaro. Publicația precizează că un judecător francez a deschis miercuri o anchetă oficială împotriva lui Durov, pentru crimă organizată, dar acesta poate evita arestarea preventivă plătind o cauțiune de 5 milioane de euro. Durov trebuie să se prezinte la poliție de două ori pe săptămână și i se interzice părăsirea teritoriului Franței, subliniază Reuters. După cum explică agenția de presă, conform legislației franceze, ancheta nu înseamnă că Durov este considerat vinovat sau că va fi judecat. O astfel de decizie înseamnă doar că judecătorii au suficiente motive pentru a continua ancheta, care poate dura ani de zile, explică Reuters. AFP amintește că Durov e cetățean francez din 2021, fiind arestat în cadrul unei anchete preliminare din cauza lipsei moderării de conținut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliției franceze, le-a permis infractorilor să folosească această platformă criptată cu aproape un miliard de utilizatori . Acuzațiile sunt pentru mai multe infracțiuni, printre care spălare de bani, trafic de droguri, terorism și partajarea de conținut pedofil. În plus, în absența unui sistem modern de gestionare a situației de pe câmpul de luptă în Ucraina, trupele ruse au ajuns să se bazeze pe Telegram în operațiunile lor de zi cu zi, folosind aplicația criptată pentru transferul de informații la corectarea cursului atacurilor de artilerie și ghidarea sistemelor de rachete Iskander, scrie AFP.

Conform surselor citate de publicația americană The Wall Street Journal, Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Pavel Durov în 2018, a luat masa cu acesta și a discutat despre posibilitatea ca sediul central al companiei Telegram să fie mutat în Paris. Pavel Durov, co-fondatorul și directorul Telegram, a refuzat oferta președintelui Franței, menționează WSJ. Emmanuel Macron i-a oferit lui Pavel Durov posibilitatea de a primi cetățenia franceză. Pavel Durov, născut în Rusia, are și cetățenie franceză, dar nu este clar dacă dobândirea naționalității are legătură cu oferta lui Macron. Sediul central al companiei Telegram este în Emiratele Arabe Unite, iar Durov este și cetățean al acestei țări. Nu există nicio legătură evidentă între refuzul lui Pavel Durov de a muta sediul Telegram în Franța și arestarea acestuia la Paris acum câteva zile, conchide WSJ.

Noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, a mers la Berlin unde și-a propus sa faca progrese privind cooperarea cu Germania în toate domeniile, de la securitate la tehnologie si energie curata, transmite Bloomberg. Deși este puțin probabil ca negocierile sa fie finalizate inainte de anul viitor, cele două părți caută, să încheie un acord mai restrâns privind apărarea și securitatea, informează publicația. Ca pilon inițial al acestui acord mai amplu, pactul privind apărarea este menit să faciliteze achizițiile și exercițiile militare comune, au declarat oficiali guvernamentali pentru Bloomberg. Ambiția țărilor de a se coordona în domeniul apărării a primit un nou impuls după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, Germania și Marea Britanie fiind cei mai importanți donatori pentru Kiev de pe continent, notează Bloomberg.

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, și guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, vor acorda joi, pentru CNN, primul lor interviu comun din această campanie electorală. Postul american amintește că Harris, candidează pentru funcția de președinte din partea Partidului Democrat , iar Walz vizează funcția de vicepreședinte. CNN notează că Harris a crescut mult în sondaje în cele 37 de zile de la anunțarea candidaturii, dar lipsa unei conferințe de presă sau a unui interviu oficial i-au adus critici din partea rivalilor republicani. Interviul de la CNN intervine pe fondul unor neînțelegeri între Harris și contracandidatul ei republican Donald Trump privind participarea la dezbateri electorale publice la televiziunea ABC. Harris spune că va participa dacă microfoanele puse la dispoziția candidaților vor rămâne pornite pe toată durata evenimentului, în timp ce Trump se opune acestei propuneri subliniază CNN.

Shein, un test german dezvăluie substanțe toxice pe haine, relevă La repubblica. În spatele procesului în continuă creștere, al modei susținute de companii asiatice precum Shein, Temu, AliExpress și altele, există părți întunecate asupra cărora adesea e complicat să obții răspunsuri, atât în privința condițiilor de producere, cât și a calității sau compoziției produselor, constată publicația. Mai multe rapoarte și investigații au dezvăluit până acum că produsele comercializate în special de giganții chinezi pot conține materiale și substanțe toxice, de la ftalați la metale grele. În unele produse a fost găsită formaldehidă peste nivelurile permise, deși Shein respinge aceste rezultate, susținând că lucrează „îndeaproape cu agențiile internaționale de testare terțe pentru a efectua în mod regulat teste și a se asigura că produsele furnizate respectă normele de siguranță.

Un băiat de 4 ani a distrus un vas vechi de 3.500 de ani expus într-un muzeu din Israel, relatează BBC. Tatăl băiatului a declarat serviciului britanic de presă că fiul său „A vrut să vadă ce este înăuntru” și „a tras ușor de vas”provocând căderea acestuia. Vasul a fost expus lângă intrarea în muzeu, fără o protecție de sticlă, pentru că reprezentanții muzeului considerau de un „farmec aparte” prezentarea descoperirilor arheologice „fără obstrucții”. Reprezentanții muzelului au hotărât să nu se adereseze poliției pentru recuperarea daunelor deoarece vasul nu a fost deteriorat intenționat, scrie BBC. După incident, un specialist în conservare a fost desemnat pentru a restaura vasul, iar acesta va fi readus la locul său „în scurt timp”, conchide serviciul britanic de presă.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult