„Locul R. Moldova este în UE”: România își exprimă sprijinul ferm pentru aderarea țării la blocul comunitar până în 2030
România va ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența în fața amenințărilor hibride și a dezinformării, potrivit unei declarații comune semnate, pe 31 august, de Maia Sandu și Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a reafirmat, la Chișinău, sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru intensificarea cooperării bilaterale în domenii esențiale, precum securitatea energetică, apărarea și modernizarea infrastructurii.
„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”, se spune în declarația semnată de Maia Sandu și Klaus Iohannis. Documentul reflectă hotărârea celor două țări de a susține eforturile Republicii Moldova de a deveni membră a Uniunii Europene până în 2030 și de a coopera strâns pentru a contracara orice interferențe externe care ar putea submina acest proces.
Declarația comună subliniază, totodată, importanța menținerii securității și stabilității în regiune, cele două țări angajându-se să avanseze cooperarea militară pentru a fortifica potențialul de apărare al Republicii Moldova și pentru a spori reziliența în fața provocărilor externe.
În contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, România și Republica Moldova s-au angajat să prioritizeze, totodată, proiectele de interconectare energetică și de diversificare a surselor de aprovizionare cu resurse energetice.
„Astăzi, știm unde mergem și ce avem de făcut. Față de acum câțiva ani, pășim pe acest drum cu mai multă fermitate, cu instituții mai puternice, dar și cu prieteni, ca România, alături. Fie că era vorba de primul lot de vaccin anti-Covid, de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova sau pentru livrarea urgentă a energiei electrice atunci când rămâneam fără lumină în urma bombardamentelor Rusiei în Ucraina, de fiecare dată am știut că putem miza pe România. În numele cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru tot sprijinul și asistența oferită. Avem în România și în persoana președintelui Klaus Iohannis un partener de nădejde. Sunt convinsă că vom dezvolta în continuare acest parteneriat în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței comune susținute la Chișinău.
„Vă felicit pentru pașii istorici realizați în procesul de ancorare în marea familie europeană. Știu că eforturile pe care le faceți sunt foarte mari, însă beneficiile sunt pe măsură, iar cetățenii vor simți aceste beneficii în plan economic, infrastructură, învățământ. Doresc să vă asigur că angajamentul nostru de a vă susține în orice situație de criză, inclusiv în domeniul energetic, este mai ferm ca niciodată. (…) Încurajez, de la acest pupitru, toți partenerii internaționali să sprijine Republica Moldova și cetățenii săi”, a adăugat Klaus Iohannis.
România este de mai bine de zece ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar relațiile politice dintre cele două state s-au intensificat în ultimii ani. Țara vecină a ajutat Republica Moldova și în timpul pandemiei de Covid-19, dar și să facă față consecințelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Bucureștiul este și un susținător constant al procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
În ultimii ani, Guvernul de la Chișinău, cu sprijinul partenerilor internaționali, inclusiv al României, a construit peste 700 de km de drumuri, a investit trei miliarde de lei în modernizarea spitalelor și 500 de milioane de lei în renovarea instituțiilor educaționale.