Externe

Revista presei internaționale: Situație tot mai dificilă pentru armata ucraineană în estul țării; Vizita în Mongolia - o victorie simbolică pentru Putin

Presa internațională semnalează situația tot mai dificilă în care se află armata ucraineană pe linia frontului din estul țării și subliniază că o bună parte a militarilor săi ar putea fi prinși în capcană lângă orașul Pokrovsk din regiunea Donețk. Mai multe publicații relatează despre vizita președintelui rus Vladimir Putin în Mongolia, țară care refuză să-l aresteze în conformitate cu decizia Curții Penale Internaționale de la Haga. Presa europeană își focalizează atenția asupra impactului alegerilor regionale din estul Germaniei după rezultatul semnificativ obținut de extrema dreaptă.

Forțele armate ucrainene au obținut unele succese lângă orașul Pokrovsk, important din punct de vedere strategic, transmite Unian cu referire la un raport ISW. Imaginile geolocalizate, care au fost publicate pe 2 septembrie, arată că soldații ucraineni au „restabilit unele poziții la sud-est de oraș, pe fondul câștigurilor tactice rusești în curs de desfășurare în zonă”, remarcă analiștii citați de publicație.

Revista Forbes descrie mult mai pesimist situația din această zonă a frontului semnalând că sute de soldați ucraineni ar putea fi înconjurați lângă Pokrovsk, după ce rușii au ocolit forțele ucrainene care țineau linia dintre satul Memrik și râul Vovcha. În consecință, această zonă s-ar putea transforma într-o capcană pentru sute de trupe ucrainene, scrie publicația.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit aseară în Mongolia, în prima sa vizită într-o țară membră a Curții Penale Internaționale, după emiterea unui mandat de arestare pe numele său, informează AFP. Potrivit agenției de presă, Curtea Penală Internațională și autoritățile ucrainene au îndemnat Mongolia să-l aresteze pe Vladimir Putin, învinuit de justiția de la Haga de deportarea ilegală a unor copii ucraineni în Rusia. AFP amintește că anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președinția rusă nu e îngrijorată că Putin ar putea fi arestat în Mongolia întrucât toate aspectele vizitei au fost pregătite în mod minuțios. CPI poate sesiza Adunarea statelor membre care se reunește o dată pe an dacă o țară membră nu respectă deciziile instanței de la Haga, însă ea se poate alege cel mult cu un avertisment verbal, notează AFP. Aceeași agenție de presă menționează că în trecut, alte persoane care făceau obiectul unui mandat de arestare al CPI, printre care fostul dictator sudanez Omar al-Beshir, s-au deplasat în țări semnatare ale Statutului de la Roma fără să-și facă griji.

Putin a ajuns în Mongolia, sfidând mandatul de arestare al ICC, titrează The New York Times. Președintele rus efectuează o vizită de stat într-o țară care este puternic dependentă de Moscova pentru petrol, remarcă publicația. Vizita de marți a domnului Putin, la invitația președintelui Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, și sfidând mandatul de arestare al CPI, servește drept reamintire că Rusia încă deține o influență strategică asupra vecinului său sudic. Odată cu această vizită, „Putin obține cu siguranță o victorie simbolică”, a declarat Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. Pentru Mongolia, a spus el, vizita arată că necesitatea menținerii relației cu Moscova depășește angajamentul țării în 2002, când a semnat Statutul de la Roma prin care a ratificat calitatea de membru al CPI.

Guvernul de la Helsinki vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți în Finlanda și a trimis parlamentului un proiect de lege care prevede acest obiectiv, transmite Reuters. Anunțul vine după ce țara nordică a interzis deja accesul mașinilor înmatriculate în Rusia și a închis mai multe școli în care se preda limba și cultura rusă, notează agenția de presă. Interzicerea cumpărării de proprietăți este o măsură care are ca scop „prevenirea posibilelor influențe ostile împotriva Finlandei”, precizează Reuters.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a îndemnat partidele din țară să nu acorde sprijin partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a câștigat alegerile de duminică din landul estic Turingia, transmite DW. Potrivit publicației germane, Scholz a făcut apel la crearea unui „scut” împotriva extremismului de dreapta, în timp ce lideri ai AfD au îndemnat partidele să ignore apelul lui Scholz pentru a nu „submina participarea democratică a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor. Al doilea partid ca mărime, CDU, a transmis deja că nu va guverna împreună cu extrema dreaptă, acesta având nevoie de sprijinul partidelor de stânga pentru a forma o majoritate, notează DW.

Statele membre și-au desemnat candidații pentru poziția de comisar european, însă propunerile nu respectă criteriul egalității de gen dorit de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, remarcă Politico. Publicația subliniază că von der Leyen este decisă să modifice structura Colegiului Comisarilor prin formarea a cinci sau șase grupuri de lucru coordonate de un vicepreședinte executiv. Prin această mișcare, von der Leyen urmărește să instituie un control mai bun la nivelul distribuirii atribuțiilor între statele membre, precizează Politico.

Suedia recomandă interzicerea accesului la ecrane pentru copiii care nu au împlinit 2 ani și limitarea accesului la acestea până la 2 ore pentru cei cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, transmite Euronews. De la aceste măsuri nu sunt scutiți nici adolescenții cu vârste de până la 18 ani, pentru care limita de timp recomandat pentru a petrece timp în fața ecranelor este de maximum 3 ore. Setul de măsuri vine după ce autoritățile au observat că tot mai mulți copii suferă de insomnie, depresie și anxietate, conchide postul pan european de televiziune.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult