Aderare UE

Progresele Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene, discutate în cadrul unui club de presă

Autoritățile de la Chișinău au înregistrat unele progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, axându-se pe politici de egalitate de gen și pe implicarea societății civile. Totodată, s-au depus eforturi semnificative pentru îmbunătățirea sistemului social prin Reforma RESTART și modernizarea Agenției de Ocupare a Forței de Muncă. Rezultate mai slabe se atestă în sectorul mass-media, au notat mai mulți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, la un club de presă privind progresele Republicii Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Domeniul politicilor de egalitate de gen și consolidarea dialogului între autorități și societatea civilă au fost cele mai vizibile progrese în aplicarea recomandărilor Comisiei Europene privind drepturile fundamentale, a anunțat Vadim Vieru, avocat la Asociația Promo-Lex. Totuși, el a precizat că există probleme în sistemul penitenciar, în ceea ce privește protecția deținuților și condițiile de detenție. Totodată, autoritățile ar trebui să depună eforturi pentru integrarea comunității rome și în lupta cu discriminarea.

Vadim Vieru a semnalat că în Parlament rolul opoziției în inițiativele legislative este limitat, iar audierile publice ar trebui intensificate pentru o transparență sporită.

„Audierile publice, pentru că în multe cazuri, pe anumite inițiative, nu sunt organizate, iar numărul audierilor publice ar trebui să crească. Măsuri mai stricte pentru prezența la vot, componenta de transparență a activității parlamentare, deci publicarea regulată a statisticilor privind participarea la activitate a deputaților și nu doar cu aceste statistici”.

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc, a apreciat anumite progrese pe dimensiunea „Politici sociale și ocuparea forței de muncă”, în special, a reformei Restart și a modernizării Agenției Forței de Muncă. Acesta a subliniat că este necesară majorarea salariilor angajaților din subordinea Ministerului Muncii și din administrațiile publice locale. De asemenea, trebuie să fie adoptate măsuri mai dure pentru combaterea muncii nedeclarate și îmbunătățirea securității la locul de muncă.

„Ca priorități, noi vedem revizuirea cadrului normativ, ajustarea cadrului legal la standardele internaționale, combaterea economiei informale. Noi considerăm că este strict necesar să fie implementat registrul electronic al salariaților și implementarea convențiilor Organizației Internaționale a Muncii”.

Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a constatat că nu s-au înregistrat rezultate semnificative pe dimensiunea „Libertatea de exprimare”, inclusiv privind protecția jurnaliștilor în fața atacurilor, echitatea jurnalistică, dar și transparența proprietății și beneficiarilor efectivi din domeniul presei.

„Politicienii, reprezentanți ai autorităților, atât naționale, cât și locale, trebuie să se abțină de la astfel de practici de intimidare și de abuz verbal împotriva jurnaliștilor. Iar atunci când se întâmplă astfel de cazuri, trebuie să fie reacții prompte din partea autorităților, astfel încât cei care se fac vinovați de încălcarea anumitor prevederi, reguli și așa mai departe, să fie sancționați”.

Constatările au fost făcute de echipa de experți a proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, care au elaborat raportul de monitorizare ce evaluează modul în care autoritățile Republicii Moldova au luat în considerare recomandările Comisiei Europene în procesul de aderare.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în comun cu Fundația „Friedrich Ebert”.

Citește mai mult