Social

Praf din zona deșertului Karakum, deasupra Republicii Moldova. Recomandările ANSP pentru populație

Un val de praf provenit din zona deșertului Karakum, din Asia Centrală, traversează Republica Moldova. Particule de praf au fost observate de cetățeni ieri, dar și astăzi, pe mai multe suprafețe, în special pe mașini. Agenția de Mediu a confirmat fenomenul, menționând că nivelul de poluare a aerului a crescut.

Conform datelor furnizate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, „vântul puternic a favorizat depunerea acestor particule pe suprafețele expuse”.

Agenția de Mediu precizează că concentrațiile de particule în suspensie au înregistrat o creștere nesemnificativă, depășind valorile limită admise la mai multe stații de monitorizare a calității aerului, dar care momentan nu prezintă pericol pentru sănătatea populației. Astfel, la stația automată din municipiul Chișinău, concentrațiile de PM10 au depășit de 1,4 ori valoarea de referință, iar la stația automată din localitatea Mateuți, raionul Rezina, de 1,7 ori.

Contactați de Compania Teleradio-Moldova, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au declarat că în general, concentrațiile de praf de nisip provenit din pustiu nu sunt considerate a avea un impact major asupra sănătății majorității populației. Totuși, praful poate avea efecte asupra persoanelor cu anumite condiții medicale preexistente: persoanele cu astm bronșic, bronșite cronice, infecții respiratorii și alergii respiratorii. De asemenea, persoanele în vârstă și copiii mici, pot fi vulnerabili la acest praf saharian.

În context, ANSP recomandă populației ca în cazul în care simt un anumit disconfort, să apeleze după asistență medicală. Astfel, pentru protejarea sănătății responsabilii în sănătate publică recomandă populației să evite expunerea la aer liber pe durata acestor episoade; să amâne activitățile fizice intense în aer liber și deplasările de lungă durată. De asemenea, se recomandă păstrarea ferestrelor și ușilor închise pentru a preveni pătrunderea prafului în spațiile interioare și exacerbarea simptomelor respiratorii. Și nu în ultimul rând, ANSP recomandă persoanelor vulnerabile să respecte sfaturilor specifice sau planurilor de tratament furnizate de profesioniștii din domeniul sănătății, pentru a gestiona afecțiunile respiratorii în timpul episoadelor de praf.

„Urmând aceste măsuri de precauție, persoanele cu afecțiuni respiratorii își pot reduce la minimum expunerea la praful de orice origine și pot reduce riscul de agravare a problemelor de sănătate în timpul episoadelor de circulație transfrontalieră a prafului de nisip”, au comunicat reprezentanții ANSP.

Potrivit Agenției de Mediu, se prevede că, în cursul zilei de 4 septembrie, aerul rece va dispersa particulele de praf și va dilua poluanții atmosferici ce se vor reduce semnificativ, iar calitatea aerului se va îmbunătăți.

Citește mai mult