Social

Abia lansat, Programul „Prima Casă Plus” atrage tot mai mulți moldoveni. Cum poți să îți procuri o locuință și de ce factori trebuie să ții cont

Băncile comerciale au început să primească cereri din partea cetățenilor interesați de achiziționarea unei locuințe prin intermediul programului de credit guvernamental „Prima Casă Plus”. Daniela Rotaru, manager al unui centru ipotecar, a declarat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1 că interesul pentru acest program a crescut semnificativ.

Lansarea a fost de curând, iar interesul este destul de mare din partea populației. Cereri sunt deja destul de multe. Anume din cauza acestor îmbunătățiri care au fost făcute interesul populației este mult mai mare. Plus că s-a majorat și potențialul de cumpărare, suma medie maximă anterior a fost de până la 1 milion de lei. Momentan, este în jur de 2,5 milioane de lei. Persoanele au posibilitatea să contracteze suma integrală, fără ca să vină cu un aport anume”, a spus Daniela Morari.

Totodată, cetățenii care dețin deja un imobil achiziționat prin intermediul unui credit au posibilitatea de a cumpăra o nouă proprietate, cu condiția ca imobilul existent să nu depășească 50 de metri pătrați de spațiu locuibil, susține reprezentanta centrului ipotecar: „Aici se au în vedere fix doar camerele de locuit, fără bucătărie, fără coridor, fără balcon, baie”.

Pentru a beneficia de Programul „Prima Casă”, cetățenii trebuie să urmeze câteva etape esențiale, a explicat managera. Potrivit ei, în primul rând, este important ca beneficiarii să se informeze despre condițiile programului, următorul pas fiind alegerea locuinței.

Odată ce locuința dorită este selectată, cetățenii trebuie să se prezinte la una dintre băncile participante la program pentru a obține lista documentelor necesare solicitării creditului. După pregătirea tuturor documentelor, trebuie depusă cererea de credit și cererea de acordare a garanției de stat, împreună cu pachetul de acte solicitat de bancă. Cetățeanul va trebui să asigure contribuția proprie de minimum 5%, valoarea exactă variind în funcție de banca aleasă.

Ulterior, urmează notarul și semnarea actelor bancare și garanțiilor de stat, perfectezi contractul vânzare-cumpărare și te bucuri de proprietatea dobândită”, a notat Daniela Rotaru.

Veniturile insuficiente, neîncadrarea în categoriile de vârstă stabilite de program și istoricul negativ de credit sunt motivele principale pentru care unii cetățeni ar putea să nu fie acceptați în cadrul programului „Prima Casă Plus”, susține Daniela Rotaru. Managera centrului ipotecar a mai precizat că cetățenii străini nu pot aplica la program. De asemenea, pentru a contracta un credit, este nevoie de un salariu minim de 6000 de lei, iar persoana trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani.

De menționat că Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, iar până în prezent, peste 8 mii de persoane au reușit să-și cumpere locuințe, în valoare totală de 4,5 miliarde de lei. Pe parcursul anului trecut, cele șase bănci comerciale participante au oferit credite garantate de stat în valoare de 16,4 milioane de lei.

În aceeași perioadă, beneficiarii au rambursat credite garantate în valoare de 167,4 milioane de lei.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult