Social

ANOFM își extinde capacitățile: vor fi create trei subdiviziuni noi pentru sprijinirea șomerilor și angajatorilor

Trei subdiviziuni noi vor fi create la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Decizia a fost aprobată astăzi, la ședința Guvernului. Obiectivul acestora constă în îmbunătățirea capacităților ANOFM de a sprijini integrarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și de a răspunde nevoilor angajatorilor, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Dacă anul trecut agenția a reușit să ajute aproximativ 11 mii de cetățeni să-și găsească un loc de muncă, la sfârșitul lunii august anul curent deja au reușit să ajute peste 10600 de persoane, asta este echivalentul a aproximativ 30 la sută din șomerii din țară. Comparativ cu anul trecut, în acest an am reușit să reducem de zece ori șomerii care beneficiază de ajutor social”, a declarat Buzu.

În ultimii ani s-au făcut eforturi substanțiale pentru a antrena în câmpul muncii cât mai multe persoane, a mai precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Trebuie să devenim mai proactivi, să înțelegem care sunt necesitățile angajatorilor din Republica Moldova. Noi în acest an am introdus proceduri noi de lucru cu angajatorii, am introdus un studiu anual cu privire la percepția și necesitățile angajatorilor din țară, în al doilea rând vom consolida competențele agenției în ceea ce privește managementul performaței, care este important pentru a înțelege dacă livrăm performanțe pentru angajatori și cetățeni. Și nu în ultimul rând vom consolida capacitățile agenției pentru ca să implementeze proiecte cu finanțare europeană”, a menționat Buzu.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în al doilea trimestru al acestui an, forța de muncă a constituit 900 de mii de persoane, în descreștere cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului 2023. Totodată, rata șomajului a înregistrat valoarea de 3,9%, fiind în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de trimestrul precedent. În perioada de referință, ponderea femeilor antrenate în câmpul muncii a fost de 50,4%, mai mare în comparație cu cea a bărbaților, care este de 49,6%, iar cea a persoanelor economic active a fost mai mare în mediul rural, decât în cel urban.

Citește mai mult