Internațional

Orașul studenților îndrăgostiți – Tartu, Capitală Europeană a Culturii 2024

Tartu - al doilea oraș ca mărime din Estonia, este cunoscut ca fiind capitala intelectuală a țării. A fost întotdeauna un centru al științei, al educației și al culturii, iar deținerea titlului de capitală europeană culturală în 2024, oferă și beneficii economice, spune primarul urbei, Urmas Klaas.

„Până la sfârșitul acestui an, vom găzdui în or. Tartu, peste 1 mln. de vizitatori , care participă, la expoziții și activități legate de conceptul „Arte ale supraviețuirii” , în jur de 1000 de evenimente. Fondurile necesare pentru realizarea acestui concept, aproximativ, 26 de milioane de euro vin din partea guvernului estonian, a municipalități și a Comisiei Europene. Titlul a venit după mulți ani de muncă și după ce orașul a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene”.

Competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost strânsă, dar autoritățile locale din Tartu, ne-au spus că pregătirile au fost pe măsură, deoarece au început încă acum șapte ani. Edilul orașului, Urmas Klaas.

"Acest concept artistic nu este dezvoltat de politicieni. Este dezvoltat de oamenii noștri. Desigur că sprijinul politicienilor este important, dar nu crucial".

Fiind leagănul culturii estoniene, Tartu a adunat întotdeauna gânduri bune și oameni inteligenți, deținând cu mândrie titlul de oraș universitar și de cel al științei. Hannes Rum, reprezentant al Comisiei Europene pentru Estonia între anii 2013-2015, a studiat la Universitatea din Tartu și își amintește cu nostalgie de anii studenției.

„Există o astfel de concepție că Tartu este un orașul gândurilor bune, dar și al oamenilor inteligenți. Locuitorii urbei sunt conectați , mai mult decât cetățenii din alte localități ale țării la valorile europene și valorifică aceste oportunități”.

„Am studiat în Tartu 7 ani și apoi am activat în capitala Estoniei, la Tallinn, dar cei mai frumoși ani ai mei i-am petrecut aici. Ori de câte ori mă întorc la Tartu, am senzația că m-aș întoarce în tinerețe”, a mai adăugat Hannes Rum.

De numele orașului Tartu se leagă cel mai vechi centru universitar al statului, fondat în 1632. E de menționat că liderii Sfatului Țării de la 1918, din Basarabia, Pantelimon Halippa, Ion Inculeț și Ion Pelivan, au studiat la această universitate, între anii 1903-1905.

„Politica Imperiului Țarist nu permitea populației de la periferie să aibă acces la centrele universitare din Moscova sau Sankt Petersburg și atunci, tinerii din Basarabia, Ucraina, Georgia, Armenia, studiau la Universitatea din Tartu, care, pe atunci, purta denumirea de Dorpat. Ne bucurăm și suntem mândri și că la această universitatea, de talie europeană, s-au format elitele culturale și politice din multe țări europeni”, a declarat Hannes Rum, reprezentant al Comisiei Europene pentru Estonia între anii 2013-2015.

Revenind la actualitate, e de menționat că orașul Tartu se manifestă ca o urbe, care pune accentul pe eficientizarea energetică. Casele de tip „hrușciovka”, care datează din perioada sovietică, au fost transformate în „smartovka”, adică în clădiri de generație nouă.

„Sunt clădirile construite pe timpul lui Nikita Hrușciov sau așa-zisele „hrușciovci”, structuri construite rapid, cu costuri reduse, concepute ca locuințe postbelice și care urmau să fie înlocuite peste 25 de ani. Nu a fost să fie și astăzi milioane de oameni mai locuiesc în ele. Pereții exteriori ai clădirilor au fost căptușiți cu panouri, ferestrele au fost înlocuite cu geamuri triple, ușile frontale și acoperișurile – remodelate, pentru a reduce pierderile de căldură”.

Locuitorii din Tartu sunt mândri că orașul lor deține titlu de capitală culturală europeană și chiar au venit cu o listă de recomandări pentru turiști.

„Cu siguranță, este o mare onoare pentru noi, pentru Estonia, în general, pentru Tartu, în particular. Cred ca sunt multe locuri de descoperit aici, în capitala culturala a țării”.

„În general, îmi place atmosfera, una boemă, pe care o avem în Tartu”.

„Avem multe teatre, dar există și un loc pe care ar trebui să-l viziteze fiecare, Muzeul Național de Artă”.

Tartu se poate lăuda cu o viață culturală vibrantă. Aici găsim Muzeul de Artă, Muzeul Olimpic și Sportiv Eston, dar și Muzeul orașului Tartu. În anul curent în vechea urbe au loc o serie de evenimente, expoziții și activități legate de conceptul „Arte ale supraviețuirii”.

În total - peste o mie de evenimente culturale, cu un buget de peste 26 milioane de euro. Aceste evenimente aduc nu doar vizitatori, dar și venituri importante din turism, care sprijină afacerile locale, hotelurile și restaurantele. Deci, investind în cultură, orașele nu doar că își păstrează identitatea, dar își asigură și un viitor.

Autor: Veronica Scorpan

Citește mai mult