Deșeurile din raioanele Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat vor fi depozitate la Cahul
În orașul Cahul vor fi construite un depozit regional și o stație de sortare și de compostare a deșeurilor. Infrastructura în domeniul managementului deșeurilor solide în sudul țării va fi dezvoltată cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care va oferi în acest scop 4,3 milioane de euro. Acordul de grant dintre Republica Moldova și BERD a fost aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri.
Prin acest Acord, va fi închis vechiul depozit de deșeuri din orașul Cahul și vor fi construite stații de transfer în Taraclia, Comrat și Cania, a informat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Potrivit oficialului, în toată regiunea vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare, compostare, inclusiv tomberoane și containere.
„Este un proiect de anvergură națională, avem scopul de a recicla deșeurile solide. Acest proiect va îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, dorim să avem un mediu mai curat și mai sănătos în Republica Moldova".
Proiectul ar putea fi realizat în următorii 4 ani în baza unui proiect de studiu de fezabilitate, a menționat primarul orașului Nicolae Dandiș. Potrivit acestuia, deșeurile din raioanele Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadîr-Lunga și Comrat vor fi depozitate la Cahul.
„Va fi construit și amenajat un poligon regional la Cahul, deșeurile din raioanele vecine vor fi adunate și aduse la acest poligon. Trebuie să procurăm tehnica necesară, să avem grijă de mediul înconjurător pentru că astăzi poligoanele nu corespund la toate standardele de mediu. Deșeurile vor fi colectate și reciclate. Vom aduna sticlă la sticlă, plastic la plastic, iar acest fapt va aduce beneficii financiare regiei autosalubritate. Poligonul de gunoi va fi construit tot în locul în care se află poligonul actual".
Expertul de mediu Andrei Dumbrăveanu spune că realizarea acestui proiect este necesară pentru dezvoltarea infrastructurii de profil în sudul țării, dar atenționează că orașul Cahul ar putea să se confrunte cu mai multe probleme, dacă nu vor fi respectate condițiile sanitare de depozitare a deșeurilor.
„În orașul Cahul ar putea să se adune rozătoare, iar pentru a evita asta întreprinderea va trebui să fie responsabilă și să respecte legislația. Șobolanii se simt bine acolo unde este murdărie".
Potrivit Ministerului Mediului, semnarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și BERD este planificată în timpul conferinței anuale a Platformei de Parteneriat pentru Moldova care se va desfășura pe 17 septembrie la Chișinău.