Politic

Vizita lui Donald Tusk la Chișinău, un semnal puternic al deschiderii Uniunii Europene pentru Republica Moldova, susțin experții

Vizita premierului polonez, Donald Tusk, în Republica Moldova demonstrează o deschidere fără precedent a Uniunii Europene față de țara noastră. Declarații în acest sens au fost făcute de invitații unei ediții speciale la Moldova 1. Potrivit expertului în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, vizitele frecvente ale oficialilor europeni la Chișinău, inclusiv cea a lui Tusk, demontează mitul conform căruia Republica Moldova nu este așteptată în Uniunea Europeană.

„Vizita lui Donald Tusk în Republica Moldova transmite niște mesaje clare de încurajare, arată că avem un destin comun, probleme comune și că ne confruntăm cu aceleași manifestări ale războiului hibrid, arată de fapt că locul nostru este în această familie de state europene. Aceasta subliniază că locul nostru este în UE și confirmă deschiderea continuării drumului nostru european”, a declarat Curăraru.

De asemenea, expertul a menționat că, pe lângă sprijinul manifestat, vizita lui Tusk aduce și un mesaj de condiționalitate. „Deschiderea Uniunii Europene pentru Republica Moldova este legată de realizarea angajamentelor asumate în cadrul negocierilor cu UE. Cu cât vom implementa mai multe dintre condițiile impuse, cu atât deschiderea va fi mai mare”, a adăugat Curăraru.

Viorica Țîcu, expertă la Institutul European de Studii Politice din Moldova, a subliniat evoluția pozitivă constantă a relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia, evidențiind sprijinul esențial al Poloniei în inițierea Parteneriatului Estic în 2009.

„Nu au existat perioade reci și pe pauză între aceste două țări. Relațiile moldo-polone au fost într-o creștere ascendentă întotdeauna în toate guvernările, iar din 2009 se resimte din plin prezența Poloniei în toate domeniile: politic, economic, social și cultural. La etapa actuală, Polonia se află printre primii zece parteneri comerciali ai R. Moldova. Avem o susținere necondiționată din partea Poloniei în parcursul european al R. Moldova”, a subliniat Viorica Țîcu.

Menționăm că, în prima jumătate a anului 2025, Polonia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Potrivit expertei în relații internaționale, Angela Grămadă, Polonia va avea de îndeplinit o misiune dificilă. Grămadă subliniază că Polonia va avea sarcina crucială de a „face curățenie” după mandatul Ungariei, menționând că Budapesta se comportă mai degrabă ca un „mesager al Moscovei” în perioada sa de președinție.

„În această nouă funcție, Polonia va trebui să abordeze provocări importante, inclusiv recuperarea și consolidarea interesului Uniunii Europene pentru procesele de extindere”, a menționat Angela Grămadă.

Menționăm că premierul polonez Donald Tusk se află într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova. Astăzi, oficialul a avut întrevederi cu conducerea țării și a susținut un discurs în Parlament, în cadrul unei ședințe festive de la care a lipsit opoziția. „Veți putea conta întotdeauna pe Polonia”, a transmis Donald Tusk, în limba română, de la tribuna centrală a Legislativului. Premierul de la Varșovia a mai declarat că Polonia, care va prelua, de la 1 ianuarie 2025, președinția rotativă a Uniunii Europene, va accelera procesele de ascensiune și extindere a blocului comunitar. Tusk a reconfirmat, în acest context, susținerea deplină a Poloniei pentru parcursul european al țării noastre.

Reamintim că, în ultima săptămână, Republica Moldova a fost vizitată de mai mulți lideri de stat. Pe 27 august, țara a fost vizitată de președinții Estoniei, Letoniei și Lituaniei. De asemenea, cei trei lideri baltici au fost invitații speciali ai ediției de la Moldova 1 dedicată celor 33 de ani de independență. Pe 31 august, de Ziua Limbii Române, la Chișinău a fost liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Cei patru președinți au dat asigurări, în cadrul vizitelor, că țările pe care le reprezintă susțin parcursul european al Republicii Moldova și pe cetățenii săi.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult