Internațional

Corespondență // Comisia UE: un post important la Bruxelles pentru un populist de dreapta

Cutremur politic la Bruxelles: Pentru prima dată, unui populist de dreapta i se va atribui un post important în Comisia UE: Raffaele Fitto, care aparține partidului „Fratelli d’Italia” al șefei guvernului de la Roma, Giorgia Meloni. Fitto va deveni vicepreședinte executiv al Comisiei și va fi responsabil pentru economie și ajutorul pentru reconstrucție, cu un buget total de peste 700 de miliarde de euro.

Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, este așteptată să anunțe distribuirea rolurilor pentru noua conducere a Comisiei Europene cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni. Dar un lucru este deja sigur: pe lângă reprezentanta desemnată a UE pentru politică externă, estona Kaja Kallas, von der Leyen va avea alături alți patru vicepreședinți executivi. Există, de asemenea, alți doi comisari UE care sunt desemnați direct la von der Leyen datorită importanței dosarelor lor.

Conform dorințelor lui von der Leyen, conservatorul leton Valdis Dombrovskis ar trebui să acționeze ca vicepreședinte executiv pentru a se ocupa de problemele „extinderii UE și ale reconstrucției Ucrainei”. Politiciana socialistă Teresa Ribera Rodriguez, fost ministru pentru Schimbări Ecologice în guvernul lui Pedro Sanchez de la Madrid, va fi responsabilă cu problema „tranziției” în calitate de vicepreședinte executiv. Ea va prelua conducerea în autoritatea Comisiei cu privire la propunerile legislative de transformare în domeniile social, digital și ecologic. Politicianul liberal francez Thierry Breton este programat pentru temele de „Industrie și autonomie strategică”. Noul comisar al UE pentru comerț este de așteptat să fie olandezul Wopke Hoekstra. Noul comisar al UE pentru energie va fi actualul ministru ceh al industriei Josef Sikela.

Două posturi care ar putea fi de cea mai mare importanță politică în următorii ani vor fi direct responsabile față de șefa Comisiei: slovacul Mario Sefkovic va fi responsabil pentru reducerea birocrației și problemele interinstituționale, iar polonezul Piotr Serafin va fi responsabil pentru problemele interne ale UE. Von der Leyen vrea să facă din dereglementare una dintre temele ei cheie în următorii ani. Serafin, la rândul său, va trebui să conducă negocierile privind noul buget pe șapte ani al UE - un act de echilibristică pentru că Bruxelles-ul cere din ce în ce mai mulți bani în fața noilor provocări, dar statele membre nu vor să cheltuiască mai mult. Toți candidații trebuie să fie audiați și confirmați de Parlament în toamnă.

Un lucru este deja clar: Von der Leyen va trebui, cel mai probabil, să prezideze un consiliu dominat de bărbați în al doilea mandat. În prima rundă de nominalizări pentru corpul superior al comisarilor, doar opt din cele 25 de state UE eligibile pentru nominalizare au nominalizat o femeie. Acest lucru a devenit oficial luni, odată cu decizia Belgiei pentru ministra sa de Externe, Hadja Lahbib.

Toate celelalte țări eligibile pentru nominalizare au nominalizat deja un reprezentant pentru colegiu până vinerea trecută. Germania și Estonia nu au fost implicate, deoarece au deja politicieni de top în colegiu, von der Leyen și șefa diplomației deja nominalizată, Kaja Kallas.

România a numit-o pe fosta ministră pentru fondurile europene Roxana Mînzatu. Cu totul, așadar, viitoarea Comisie ar putea avea 10 Comisari femei din 27. La începutul primului mandat al lui von der Leyen, 12 dintre cei 27 de Comisari erau femei.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult