Externe

Revista presei internaționale: Motivele remanierilor guvernamentale din Ucraina; SUA combate influența rusă înaintea alegerilor prezidențiale

Presa internațională relatează despre motivele remanierilor guvernamentale din Ucraina, inclusiv demisia ministrului de externe Dmitro Kuleba. Mai multe publicații scriu despre măsurile impuse de SUA propagandiștilor ruși, în timp ce revista Forbes și-a actualizat topul celor mai bogați oameni din lume.

Șeful diplomației de la Kiev Dmitro Kuleba va fi înlocuit după ce și-a depus cererea de demisie de rând cu alți miniștri, transmite BBC. Serviciul britanic de presă remarcă motivele remanierilor guvernamentale enunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia e nevoie de eforturi diplomatice mai eficiente în a convinge partenerii occidentali că Ucraina are nevoie de mai mult sprijin. Zelenski a declarat citat de BBC că Ucraina a obținut deja rezultate semnificative în producția sa de apărare, care trebuie însă consolidată la toate nivelurile, inclusiv prin atragerea unor investiții ale partenerilor internaționali. Șeful statului a remarcat necesitatea de a îmbunătăți în mod semnificativ cooperarea cu NATO și a-i convinge pe aliați că pot avea încredere în puterea Ucrainei de a învinge Rusia dacă va fi susținută corespunzător, mai scrie BBC. Jurnaliștii britanici subliniază că autoritățile de la Kiev continuă să facă presiuni diplomatice pentru a obține din partea aliaților occidentali mai mult sprijin militar, inclusiv permisiunea de a lovi cu armele furnizate de aceștia țintele militare și logistice de pe teritoriul Federației Ruse.

The Telegraph scrie că principalul diplomat al lui Zelenski demisionează după eșecul eforturilor de achiziționare a rachetelor cu rază lungă de acțiune. Potrivit publicației, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba nu a reușit să-i determine pe aliații occidentali să furnizeze noi sisteme de apărare antiaeriană și să renunțe la restricțiile de a ataca cu rachete occidentale țintele militare și logistice aflate pe teritoriul Rusiei.

În timp ce parlamentarii și analiștii politici apropiați președintelui au declarat pentru Kyiv Independent că remanierea este o modalitate de a aduce „energie nouă” unui aparat guvernamental obosit, cei care îl critică pe Zelenski spun că este mai mult despre Biroul Președintelui, condus de Andrei Iermak, dornic să își consolideze puterea. Încercarea de a înlocui mai mulți miniștri nu este în totalitate o surpriză – astfel de remanieri au devenit relativ comune în politica ucraineană, iar anunțul demisiilor a urmat unor săptămâni de rapoarte despre posibila demisie a mai multor miniștri, observă publicația. Totuși, remanierile au provocat unele reacții, venind pe fondul intensificării loviturilor cu rachete rusești asupra orașelor din Ucraina în ultimele săptămâni, de agravare a crizei energetice și a unei situații care se deteriorează pe linia frontului în est, remarcă Kyiv Independent.

Occidentul nu poate schimba poziția lui Putin cu privire la Ucraina, scrie Peter Schroeder, fost analist CIA, într-un articol pentru revista americană Foreign Affairs. Potrivit publicației, singura opțiune de a pune capăt războiului în condiții acceptabile pentru Occident și Kiev este „să așteptăm ca Putin să dispară”. În cei doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, strategia Statelor Unite nu s-a schimbat: vor să impună Rusiei costuri atât de mari încât președintele rus să decidă că nu are altă opțiune decât să pună capăt confruntării din Ucraina. În încercarea de a realiza acest lucru, Washingtonul caută „calea de mijloc de aur” între sprijinirea Ucrainei și pedepsirea Federației Ruse, pe de o parte, și reducerea riscurilor de „escaladare” pe de altă parte. Cu toate acestea, oricât de rațională ar părea această abordare, ea se bazează pe presupunerea falsă că gândirea lui Putin poate fi schimbată, susține Schroeder. Faptele arată că este pur și simplu imposibil să-l convingi pe Putin cu privire la problema Ucrainei. Pentru el, împiedicarea Ucrainei să se transforme într-un bastion pe care Occidentul îl poate folosi cumva pentru a amenința Rusia este o necesitate strategică. Putin și-a asumat responsabilitatea personală pentru obținerea acestui rezultat și probabil crede că aproape orice preț merită plătit pentru el. Iar încercarea de a-l forța să se predea este un exercițiu inutil care doar irosește vieți și resurse, crede autorul articolului din Foreign Affairs.

SUA iau măsuri pentru a combate influența rusă înaintea alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie, transmite The New York Times. Potrivit publicației, serviciile americane de informații au constatat că Moscova îl favorizează pe fostul președinte Donald J. Trump, care ar putea să renunțe la sprijinul SUA pentru Ucraina. În aceste condiții, Statele Unite încearcă să limiteze utilizarea de către Kremlin a presei de stat și a site-urilor de știri false pentru a influența alegătorii americani, notează NYT. Departamentul de Stat a anunțat, între altelea, că va desemna cinci instituții de știri finanțate de stat rusești, inclusiv RT, Ruptly și Sputnik, ca misiuni guvernamentale străine și va restricționa eliberarea vizelor persoanelor care lucrează pentru instituțiile media susținute de Kremlin. Statele Unite ale Americii au fost surprinse în 2016, când agențiile sale de spionaj au aflat despre eforturile Rusiei de a influența votul în numele candidatului republican Donald Trump și au întârziat să avertizeze publicul. La alegerile ulterioare, oficialii serviciilor de informații americane au denunțat mai agresiv eforturile ruse, chineze și iraniene de a influența alegerile americane, remarcă NYT.

Portalul independent de știri Meduza, scrie la rândul său că Statele Unite au sancționat-o pe principala propagandistă a Kremlinului, „Păpușa de fier a lui Putin”, Margarita Simonian, redactorul-șef al rețelei televiziunii de stat ruse Russia Today, pe care o acuză că încearcă să influențeze alegerile americane din acest an. Zece persoane și două organizații sunt vizate de sancțiuni, scrie Meduza precizand că e vorba de Grupul media Rossiia Segodnia și de RT. Grupul media Russia Today și filialele sale din SUA trebuie să raporteze informații despre proprietățile sale și despre angajații săi care vor fi lipsiți de viză. FBI, a solicitat separat permisiunea instanței de a confisca 32 de domenii de internet despre care guvernul american afirmă că sunt implicate în eforturi de „influență străină răuvoitoare”, inclusiv încercări de a submina sprijinul public pentru ajutorul acordat de SUA Ucrainei în războiul cu Rusia, conchide Meduza.

Elon Musk rămâne cel mai bogat om din lume, potrivit celui mai recent clasament Forbes. Fluctuațiile acțiunilor din domeniul tehnologiei au modificat topul celor mai bogați oameni din lume, iar Bill Gates i-a depășit pe cofondatorii Google, în timp ce Mark Zuckerberg, proprietarul Meta, a devenit a patra cea mai bogată persoană din lume.

Pe globul pământesc se produc anual 57 de milioane de tone de plastic care ajung în mediul înconjurător, și se răspândesc de la cele mai adânci oceane la cel mai înalt vârf de munte și până în interiorul corpului oamenilor, relevă un studiu, la care face referire Associated press. Potrivit unei noi cercetări, mai mult de două treimi din plasticul aruncat în natură provine din Sudul Global. India este liderul mondial în generarea de deșeuri de plastic, depășind cu mult următorele țări poluante, Nigeria și Indonezia. China, deseori criticată din cauza poluării, se află pe locul patru, dar face pași uriași în reducerea deșeurilor, observă associated Press. Alți principali poluatori de plastic sunt Pakistan, Bangladesh, Rusia și Brazilia. În total, cele opt națiuni enumerate sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic de pe glob, potrivit datelor studiului.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult