Corespondență // Consiliul Europei: R. Moldova, printre semnatarii primului tratat AI din lume
Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială și drepturile omului, democrația și statul de drept, convenția CETS nr. 225, a fost deschisă pentru semnături începând de joi, 5 septembrie, în cadrul unei conferințe a miniștrilor Justiției din statele membre ale Consiliului Europei, desfășurată la Vilnius, iar Republica Moldova este unul din primii semnatari.
Este primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic care urmărește să garanteze că utilizarea sistemelor de inteligență artificială este pe deplin în concordanță cu drepturile omului, democrația și statul de drept.
Convenția-cadru a fost semnată de țări mici precum Andorra, Georgia, Islanda, Republica Moldova, San Marino, dar și de Regatul Unit al Marii Britanii, precum și de Israel, Statele Unite ale Americii și de Uniunea Europeană.
„Trebuie să ne asigurăm că dezvoltarea inteligenței artificiale are loc în serviciul și în conformitate cu standardele noastre, și nu în detrimentul acestora. Convenția-cadru a fost concepută având în vedere acest lucru. Acest text solid și echilibrat este rezultatul abordării deschise și incluzive care i-a ghidat redactarea grație unei game largi de specialiști. Convenția-cadru este un tratat deschis, potențial de anvergură globală. Sper ca aceste semnături să fie primele dintr-o serie lungă și să fie urmate rapid de ratificări, pentru ca tratatul să intre în vigoare cât mai curând posibil”, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.
Tratatul stabilește un cadru legal care acoperă întregul ciclu de viață al sistemelor de inteligență artificială. Încurajează progresul și inovația în acest domeniu, atenuând în același timp riscurile pe care IA le poate prezenta pentru drepturile omului, democrație și statul de drept. Pentru a rezista testului timpului, acest tratat este neutru din punct de vedere tehnologic.
Convenția-cadru care a servit la redactarea tratatului a fost adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 mai 2024. Cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, ale Uniunii Europene, precum și 11 state nemembre (Argentina, Australia, Canada, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, Israel, Japonia, Mexic, Peru, Uruguay și Vaticanul) au participat la negocierea tratatului. Reprezentanți din sectorul privat, societatea civilă și mediul academic au contribuit în calitate de observatori.
Tratatul va intra în vigoare în prima zi a lunii următoare expirării unei perioade de trei luni de la data la care cinci semnatari, inclusiv cel puțin trei state membre ale Consiliului Europei, vor fi ratificat textul. Țările din întreaga lume vor putea să i se alăture și să se angajeze să respecte prevederile sale.
Autor: Dan Alexe