Social

Modificări la testarea alcoolscopică: sancțiuni de până la 150.000 de lei pentru șoferii băuți

Din 7 septembrie intră în vigoare noile modificări ale Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică și examinare medicală a șoferilor. Potrivit poliției, mai exact, este majorat nivelul de concentrație de alcool pentru starea de ebrietate alcoolică. Șoferii depistați băuți la volan riscă amenzi mai mari, de până la 150 de mii de lei, și privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la șase luni la trei ani.

Șoferii susțin că noile modificări sunt binevenite în contextul în care văd tot mai multe accidente produse de șoferi în stare de ebrietate. Tot ei speră că amenzile mai mari îi vor disciplina pe unii:

Urmăresc la știri ce se întâmplă și, din păcate, lasă de dorit tot ce vedem pe străzi. Ar trebui să fie pedepsiți mai dur”;

Foarte multe se întâmplă și e strașnic prin oraș când mergi, auzi numai și îți este frică, nu mai zic că îți e frică să mergi și la volan, e binevenit să fie mai aspre pedepsele, poate puțin se vor îngrijora”;

Așa și trebuie, fiindcă majoritatea accidentelor sunt produse de persoane în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor, așa că susțin. Cred că o să se micșoreze numărul de accidente și o să îi pună la punct”.

Unii șoferi totuși cred că aceste modificări nu i-ar disciplina pe cei care urcă în stare de ebrietate sau sub influența subtanțelor interzise la volan:

Era amenda 200, 300 de lei și erau beți la volan, acum e 20 de mii, e tot aceeași. Trebuie mintea pusă în mișcare, trebuie un pic mai conștient, lumea nu se gândește, până nu pățește ceva, el nu se gândește că se poate întâmpla ceva”;

Și acum răspunderea e dură, dar nu a ajutat cu nimic”.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Național de Securitate Publică, modificările legislative au fost necesare în contextul în care consecințele accidentelor rutiere provocate de șoferi în stare de ebrietate sunt tot mai grave.

De la 0,15 mg/l până la 0,35 mg/l în aerul expirat și de la 0,3 mg/l până la 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere contravențională. Tot ce este mai mult de 0,35 mg/l în aerul expirat și mai mult de 0,7 mg/l în sânge atrage după sine răspundere penală. A fost modificată și suma amenzilor. Dacă vorbim de răspundere contravențională, amenda poate ajunge până la 50 de mii de lei. Dacă vorbim de amenda penală, ea ajunge până la 125 de mii, 150 de mii de lei”, a declarat Pavel Apostol, șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere din cadrul INSP.

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), de la începutul acestui an, s-au produs 118 accidente rutiere din cauza unor șoferi aflați în stare de ebrietate. Drept urmare, 11 persoane au decedat și 136 au fost traumatizate.

Citește mai mult