Social

Revista presei // Desecretizarea mai multor manuale KGB-iste și NKVD-iste și promisiunile financiare pentru preoții Mitropoliei Moldovei aflați la Moscova

Imixtiunea Rusiei și impactul asupra integrității electorale din Republica Moldova; Desecretizarea mai multor manuale KGB-iste și NKVD-iste, precum și promisiunile financiare pentru preoții Mitropoliei Moldovei aflați la Moscova. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare pentru integritatea proceselor electorale din Republica Moldova, conform Institutului Național Democrat pentru Afaceri Internaționale, scrie TVR Moldova. Director global pentru alegeri, Richard Klein subliniază că este nevoie de măsuri concrete din partea tuturor actorilor implicați pentru a proteja integritatea scrutinului. Experții avertizează că propaganda, dezinformarea, manipularea și finanțarea ilegală sunt doar câteva dintre acțiunile maligne care constituie riscuri semnificative în acest context.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că a desecretizat mai multe manuale ale serviciilor secrete din perioada sovietică, KGB și NKVD, care ar urma „să ajute publicul să înțeleagă mai bine pericolele actuale”, transmite Ziarul de Gardă. Totodată, Serviciul de Informații și Securitate a transmis alte 34.203 de dosare Agenției Naționale a Arhivelor,care includ documente despre persoane represate politic în perioada regimului totalitar, acestea fiind reabilitate de Procuratura Generală și desecretizate de Comisia departamentală a SIS. Sursa citată mai scrie că, dosarele de arhivă din Fondul de filtrare și trofeu vizează persoanele supuse controlului de stat la reîntoarcerea lor în țară în primii ani de după al doilea război mondial.

Deschide.md publică reacția Ministerului Apărării cu privire la pelerinajul preoților militari la Moscova. Ministerul precizează că preoții militari nu sunt angajați ai instituției, colaborarea cu aceștia desfășurându-se în baza unui acord din 2020 cu Mitropolia Moldovei. Totuși, participarea lor la astfel de călătorii în Federația Rusă ar putea duce la interzicerea accesului lor la evenimentele Armatei Naționale. Conform sursei, un alt grup de preoți urmează să plece la Moscova în perioada 8-9 septembrie, aceștia fiind subordonați exclusiv Mitropoliei Moldovei. Potrivit informațiilor obținute de Deschide.md, peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar fi participat sau ar urma să participe la „pelerinaje” organizate de Ilan Șor și Patriarhia Rusă, unora dintre aceștia promițându-li-se sume de bani pentru întreținerea bisericilor și salarii lunare.

Moldova 1 propune opinia președintei, Maia Sandu privind provocările legate de reforma justiției din Republica Moldova. Șefa statului a recunoscut dificultățile întâmpinate în reformarea justiției din Republica Moldova, un proces care s-a dovedit a fi mai complex decât s-a anticipat. Șefa statului a menționat că guvernarea nu a prevăzut pe deplin rezistența din interiorul sistemului și că numărul judecătorilor curajoși este mai mic decât se aștepta. Cu toate acestea, Maia Sandu subliniază importanța continuării reformelor în conformitate cu standardele internaționale, subliniind că dezamăgirile nu ar trebui să împiedice progresul.

Ungaria sprijină accelerarea extinderii Uniunii Europene și oferă Republicii Moldova tot ajutorul necesar pentru a adera cât mai curând, potrivit ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat de deschide.md. Ungaria va pregăti 50 de funcționari moldoveni din domenii precum Administrația Publică Locală și Agricultură, care vor contribui la integrarea europeană a țării. În același timp, Szijjarto a subliniat că Budapesta nu este de acord cu integrarea statelor candidate în UE „la pachet", susținând o evaluare individuală a performanțelor fiecărui stat.

Sancțiunile pentru șoferii care conduc în stare de ebrietate sau fără permis au fost înăsprite începând cu 7 septembrie, informează ipn.md. Șoferii prinși în stare avansată de ebrietate riscă acum amenzi de până la 125.000 de lei sau chiar închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu anularea permisului. De asemenea, refuzul testării alcoolscopice sau antidrog, precum și eschivarea de la examenul medical pentru stabilirea stării de ebrietate, va fi pedepsit cu amenzi de până la 150.000 de lei sau închisoare de 1 până la 4 ani, tot cu anularea dreptului de a conduce.

Agora.md a publicat reacția reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării la cazul profesoarei de la un liceu din Chișinău, care ar fi promovat mesaje propagandistice în prima lecție a noului an școlar. Ministerul a cerut explicații de la instituția de învățământ și de la Direcția municipală de educație, care vor desfășura o anchetă în acest caz. Înregistrarea discuției din timpul orei arată că profesoara ar fi discutat subiecte controversate, precum legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, războiul din Ucraina, și ar fi susținut că Rusia nu este responsabilă pentru invadarea Ucrainei.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult