Revista presei // Fenomenul „exodului” moldovenilor din Republica Moldova, motivele plecării acestora și impactul asupra țării
Fenomenul „exodului” moldovenilor din Republica Moldova, explorând motivele plecării acestora și impactul acestora asupra țării, precum și clasamentul global al Republicii Moldova în ceea ce privește discrepanțele în accesul la justiție, incluziune și securitate pentru femei, comparativ cu alte națiuni. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Jurnal TV abordează precizările Poliției de Frontieră, care au oferit clarificări privind migrația cetățenilor moldoveni. Conform instituției, nu există dovezi care să susțină ideea unui „exod” al moldovenilor. Datele recente arată o creștere semnificativă a numărului traversărilor frontierei, ceea ce reflectă expansiunea rutelor internaționale, în special a zborurilor aeriene, și o mobilitate crescută a cetățenilor din Republica Moldova. În perioada 1 ianuarie - 5 septembrie 2024, 310.265 cetățeni moldoveni au părăsit țara, iar în aceeași perioadă, 850.198 cetățeni moldoveni au revenit în țară.
Și Guvernul a venit cu o reacție la acest subiect. Ziua de azi publică opinia Guvernului Republicii Moldova, care dezminte informațiile apărute în unele surse media cu privire la plecarea moldovenilor din țară. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova, Daniel Vodă, precizează că moldovenii călătoresc mai mult, dar revin acasă.
Vocea Basarabiei prezintă declarațiile expertului român în studii de securitate, Cristian Barna, care avertizează asupra presiunilor considerabile exercitate de Rusia asupra Republicii Moldova. Potrivit lui Barna, Federația Rusă recurge la tactici hibride pentru a-și menține influența în Moldova, sprijinind forțele pro-ruse din Găgăuzia și regiunea transnistreană. În ceea ce privește relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina, Barna consideră că Ucraina nu ar avea obiecții dacă Moldova ar adera prima la Uniunea Europeană, având în vedere că Ucraina se confruntă cu negocieri complexe, în special în domeniile agriculturii și energiei. El subliniază că Moldova este, din punct de vedere tehnic, mai pregătită pentru aderarea la UE, în timp ce procesul pentru Ucraina ar fi în mare parte politic. Cu toate acestea, negocierile Ucrainei vor fi dificile, deoarece ar putea influența piețele europene, așa cum a fost cazul protestelor fermierilor polonezi din cauza importurilor de cereale ucrainene.
Iar tv8.md, scrie că emigrarea continuă să fie o realitate semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere că mulți moldoveni aleg să părăsească țara de la obținerea independenței până în prezent. Motivul plecării variază, incluzând căutarea unor salarii mai mari, îmbunătățirea viitorului copiilor și condiții de muncă mai favorabile. Alții părăsesc țara pentru a se reîntregi cu familiile lor. În satul Peneni, de exemplu, unii dintre cei care au rămas afirmă că, în ciuda atașamentului față de locul natal, sunt pregătiți să plece din cauza lipsei unor locuri de muncă stabile și bine remunerate.
Agora.md prezintă un studiu care evidențiază discrepanțele semnificative în accesul la justiție, incluziune și securitate pentru femei în funcție de țara de origine. Potrivit cercetării, Danemarca se remarcă drept țara cu cele mai bune condiții de trai pentru femei, în timp ce Afganistanul reprezintă cel mai dificil context. În acest clasament global, Republica Moldova ocupă locul 53 din 177, obținând un scor de 0,758 puncte.
Deschide.md publică declarațiile ministrului Energiei, Victor Parlicov, care subliniază că în Republica Moldova utilizarea mașinilor electrice a devenit deja o opțiune confortabilă, datorită dezvoltării adecvate a infrastructurii. Potrivit lui Parlicov, țara dispune acum de o rețea suficient de bine pusă la punct pentru a susține eficient vehiculele electrice, facilitând astfel tranziția către soluții de transport mai ecologice. Potrivit demnitarului, pentru utilizatoriii de mașini electrice, se va extinde și diversifica infrastructura de încărcare, se va crea o hartă unificată cu toate rețelele de chargere, un instrument unic de plată, precum și altele.