Corespondență // NATO — Polonia, Letonia, România… Liderii europeni protestează împotriva dronelor rusești în spațiul lor aerian
Președintele leton, Edgars Rinkēvičs, a anunțat duminică, 8 septembrie, că o dronă militară rusă s-a prăbușit pe teritoriul țării sale și că încălcările teritoriului NATO s-au înmulțit. București și Varșovia au făcut anunțuri similare. Letonia, care a fost sub dominație sovietică, dar acum e membru al Uniunii Europene și al Alianței Atlantice, a menținut relații tensionate cu Moscova după independență. Relații care nu s-au îmbunătățit de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. La rândul lor, Polonia și România pledează pentru dreptul de a folosi apărarea antiaeriană împotriva rachetelor și dronelor rusești.
În România a avut loc o incursiune similară în noaptea de duminică. O dronă rusă lansată pentru o misiune care viza infrastructura civilă ucraineană a fost observată pătrunzând în spațiul aerian românesc. Bucureștiul a condamnat ferm „noua încălcare” cauzată de „atacurile ilegale” ale Moscovei. „Astăzi, dronele rusești au violat spațiul aerian românesc și leton. „Aceasta este o reamintire a faptului că acțiunile agresive ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina”, a scris ministrul de Externe ucrainean pe platforma X, pledând pentru posibilitatea „de a folosi apărarea aeriană a partenerilor (NATO) pentru a intercepta rachete și drone rusești deasupra Ucrainei”.
Avioanele Forțelor Aeriene Române au monitorizat situația și au fost transmise alerte telefonice locuitorilor din departamentele Tulcea și Constanța, două zone apropiate de granița cu Ucraina. Potrivit comunicatului de presă, primele date au indicat probabilitatea unei zone de impact pe teritoriul național într-o regiune nelocuită din apropierea satului Periprava. Autoritățile au spus că sunt în curs de căutare a unor posibile resturi.
În ceea ce privește Polonia, țara a înregistrat cel puțin două cazuri de încălcare a spațiului său aerian de către rachete sau drone rusești care vizau Ucraina. Luni, forțele aeriene poloneze au fost puse în alertă, după lovituri aeriene masive ale Rusiei împotriva teritoriului ucrainean. Sud-estul Poloniei se învecinează cu Ucraina, iar țara rămâne foarte atentă la evoluția războiului de la granița sa.
Într-un interviu pentru „Financial Times”, publicat săptămâna trecută, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele ruse care vizează Ucraina înainte ca acestea să intre în spațiul aerian polonez, în ciuda opoziției din partea NATO.
Aici se situează principalul blocaj în cadrul Alianței, între membrii occidentali, în special cel principal: Statele Unite, și cei răsăriteni ai NATO: aceștia din urmă ar dori ca rachetele și dronele rusești să poată fi doborâte chiar deasupra teritoriului Rusiei, ceea ce Washingtonul refuză... încă.
Toată lumea așteaptă, așadar, rezultatul alegerilor din SUA, din noiembrie, pentru a vedea cine va decide următoarea linie de urmat a NATO. Până atunci, totul rămâne la nivelul retoricii, de ambele părți.
Autor: Dan Alexe