Știrile false și dezinformarea se accentuează în campaniile electorale, susțin experții
Știrile false și dezinformarea se accentuează în campaniile electorale, susțin experții. Victime ale acestora poate deveni oricine din cauza că oamenii consumă informația rapid și nu se documentează din mai multe surse.
Campania electorală este un teren fertil în care sunt aruncate diferite falsuri mediatice, a constatat experta de la Comunitatea Watchdog, Tatiana Cojocari, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
„Dacă ceva sună prea bine, nu este adevărat. Dacă ceva ne stimulează prea multe emoții, prea mult senzațional, temeri, frici, iarăși nu este adevărat, pentru că cineva încearcă să ne manipuleze. În perioada campaniei electorale, cred că un lucru pe care trebuie să-l facem și noi ca societate și jurnaliștii este să punem întrebări cât mai clare și să căutăm informație concretă. Dar nu baliverne, nu titluri care fac senzație, dar concret. Ce a făcut un politician sau altul? Care sunt rezultatele? Unde a greșit? Pentru că toții facem și greșeli, facem și lucruri bune, dar în momentul în care se prezintă doar lucrurile rele sau doar lucrurile bune, nu este bine. Trebuie să existe un echilibru”, a declarat Tatiana Cojocari.
Oamenii trebuie să pună totul la îndoială și să nu se rezume doar la o singură sursă de informație, spune managera programului Stopfals, Maria Praporșcic.
„Ne informăm din mai multe surse de informații pentru a ne crea propria opinie și pentru a stabili dacă ceea ce am citit în prima sursă este adevărat sau nu. Vorbeam despre fenomene cum sunt manipularea, dezinformarea, intenționată, neintenționată. Se pot trunchia declarații. Cifrele pot fi reale despre salariul mediu, de exemplu, sau despre numărul de naștere. Sunt cazuri când cifrele sunt comentate manipulator sau declarațiile sunt trunchiate și atunci trebuie să mergem la Biroul Național de Statistice”, a spune Maria Praporșcic.
Autoritățile au depus mai multe eforturi pentru a proteja spațiul informațional național, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
„Această dezinformare la care este expusă Republica Moldova poate fi câștigată prin veridicitate, prin abilități de verificare a faptelor, empatie și, până la urmă, bunătate. Și ce am în vedere când zic asta? Deci, în primul rând, autoritățile deja acționează. Fii bunăoară, programele informaționale sau știri care conțin aceste informații false s-au diminuat și nu mai sunt disponibile inclusiv în format de transmisiuni la televiziuni. Ori bunăoară, noi am sporit capacitățile de verificare a faptelor prin transparentizarea proceselor și lucrurilor care se întâmplă pe partea autorităților”, a precizat Daniel Vodă.
Precizăm că, în ultima perioadă, au luat amploare știrile false și schemele de escrocherie legate de acestea. Poliția recomandă cetățenilor să nu acceseze anunțurile publicitare cu conținut dubios, să evite înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare, care promit câștiguri fabuloase, să nu prezinte informațiile personale și de contact solicitate în anunțurile respective și să nu comunice nimănui datele cardului bancar.