Externe

Revista presei internaționale: Cum va replica occidentul la achiziționarea de către Moscova a rachetelor balistice din Iran?

Presa internațională continuă să urmărească evoluția războiului ruso-ucrainean, inclusiv planurile Statelor Unite de a-i permite Ucrainei să lovească cu arme occidentale teritoriul Federației Ruse. În atenția publicațiilor străine e și dezbaterea electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, care s-a încheiat în urmă cu câteva ore. Presa europeană explică între timp, motivele pentru care președintele Comisiei Europene a amânat prezentarea noii echipe a executivului comunitar programată inițial pentru azi, 11 septembrie.

Trupele ruse au început operațiuni active de asalt în regiunea Kursk a Federației Ruse, aflată de mai bine de o lună sub controlul parțial al armatei ucrainene, transmite Unian cu referire la datele proiectului de cercetare a războiului DeepState. Cu cât mai mult armata ucraineană își menține pozițiie în regiunea Kursk, cu atât mai slab devine dictatorul rus Vladimir Putin, a declarat în Camera Comunelor ministrul britanic al apărării, John Healey citat de aceeași publicație. Într-un raport privind războiul din Ucraina, prezentat de Healy legislatorilor britanici, se spune că operațiunea militară din Kursk a scos la iveală părțile slabe ale forțelor armate ruse și a demonstrat capacitatea Ucrainei de a efectua lovituri strategice neașteptate.

Între timp, publicațiile străine relatează că Ucraina este tot mai aproape să obțină acordul SUA pentru a lovi cu arme americane ținte militare aflate pe teritoriul Federației Ruse. Într-un interviu acordat postului Sky News, secretarul de stat american Antony Blinken a dezvăluit că Washingtonul ar putea permite Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu rachete americane cu rază lungă de acțiune. Statele Unite nu exclud un asemenea scenariu, însă înainte de a lua o asemnea decizie vor să se convingă că ea va ajuta Ucraina să-și atingă cu adevărat obiectivele, a subliniat Blinken în interviul oferit postuui Sky News.

The Guardian relatează la rândul său că administrația de la Washington analizează acum posibilitatea ridicării restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. Publicația scrie că în scurt timp, secretarul american de stat, Antony Blinken , se va deplasa la Kiev pentru a discuta problema cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Bloomberg explică între timp că eventuala decizie a Statelor Unite de a permite Ucrainei să atace cu arme americane teritoriul Rusiei, ar urma să fie luată ca răspuns la achiziționarea de către Moscova a rachetelor balistice din Iran.

Rusia tocmai a primit 200 de rachete balistice din Iran. Este o escaladare a războiului din Ucraina și s-ar putea întoarce împotriva Rusiei, titrează Forbes. Potrivit publicației, timp de doi ani, Teheranul și Moscova au negociat un transfer de rachete balistice iraniene în Rusia pentru a amplifica bombardamentele Rusiei asupra Ucrainei. Ar putea fi ultima picătură pentru aliații Ucrainei, care până acum au interzis Kievului să tragă cu cele mai bune muniții americane și europene în ținte din interiorul Rusiei. Odată cu sosirea rachetelor iraniene în Rusia, există semne că acest lucru s-ar putea schimba, anticipează Forbes.

În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) constată că Rusia și China își consolidează cooperarea pe diverse domenii, inclusiv cel militar. Potrivit secretarului de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, China oferă industriei ruse de apărare un sprijin „substanțial” în schimbul tehnologiei militare secrete rusești. Potrivit oficialului american, pe lângă faptul că furnizează Rusiei produse cu dublă utilizare, China depunde „eforturi semnificative pentru a ajuta la menținerea, dezvoltarea și diversificarea elementelor mașinăriei militare ruse”. În schimb, Rusia trimite în China submarine, tehnologii pentru rachete și avioane, pe care anterior nu era dispusă să le împărtășească cu Beijingul, remarcă ISW.

Înainte de a i se permite să lovească teritoriul Rusiei cu arme occidentale, Ucraina a fost presată de aliați să prezinte un plan B privind obiectivele pe care vrea să le obțină în războiul cu Rusia, titrează The Wall Street Journal. Aliații americani și europeni susțin în continuare planul Kievului de a elibera tot teritoriul Ucrainei, însă o victorie completă în fața Rusiei ar lua mult timp și ar fi nevoie de un sprijin occidental de sute de miliarde de dolari, obiectiv care nu pare să fie unul realist, susțin unii diplomați străini, citați de WSJ.

Încheierea războiului ruso-ucrainean a fost unul dintre principalele subiecte abordate la prima și probabil ultima dezbatere electorală între candidații la alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite BBC. Potrivit serviciuluibritanic de presă, candidatul republican Donald Trump a pledat pentru încetarea imediată a războiului și a deplâns deciziile actualei administrații de la Casa Albă de a trimite Ucrainei mai mulți bani decât oferă Europa. De cealaltă parte, candidatul democraților Kamala Harris a avertizat că Trump ar preda Ucraina în 24 de ore dacă ar câștiga alegerile, relatează BBC. În lipsa sprijinului american, Putin ar fi stat deja la Kiev, iar trupele sale s-ar fi aflat deja în Polonia, a mai declarat citată de BBC Kamala Harris.

Prima dezbatere prezidențială dintre vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump s-a transformat într-o confruntare aprinsă care a durat mai bine de 90 de minute, constată ABC news. La doar opt săptămâni până în ziua alegerilor, dezbaterea a venit într-un moment critic, deoarece sondajele arată o cursă strânsă între candidați, amintește postul de televiziune. În timpul dezbaterii, Trump și Harris s-au ciocnit pe tema avortului, imigrației, economiei, politicii externe și multor alte subiecte, notează CBSnews. Trump a repetat mai multe minciuni despre migranți, campania lui Harris, avort, dar și alte probleme, constată CBS News, care a monitorizat veridicitatea acestor și altor afirmații făcute în timpul dezbaterii.

Vicepreședintele democrat Kamala Harris l-a pus marți pe republicanul Donald Trump în defensivă, la o dezbatere prezidențială combativă, constată Reuters. Harris, fost procuror, în vârstă de 59 de ani, părea să între sub pielea fostului președinte în mod repetat, ceea ce l-a determinat pe Trump, în vârstă de 78 de ani, vizibil furios, să rostească o serie de replici pline de minciună, observă Reuters. Ca un impuls pentru campania Harris, megastarul pop Taylor Swift le-a spus celor 283 de milioane de urmăritori de pe Instagram, imediat după dezbatere, că o va sprijini pe vicepreședinta Harris și pe colegul ei Tim Walz la alegerile din 5 noiembrie, notează agenția de presă.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen amână prezentarea noii sale echipe de comisari, titrează EFE. Potrivit agenției de presă, principala cauză e legată de nominalizarea oficială a candidatului sloven, a cărui țară și-a schimbat propunerea la jumătatea procesului de selectare a membrilor Cmisiei. Von der Leyen urma să prezinte Parlamentului European structura noului executiv comunitar, azi, 11 septembrie, dar o va face marțea viitoare, pe 17 septembrie, conchide EFE.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult