Victor Parlicov: Noi ne dorim să se păstreze ruta tradițională de livrare a gazelor în regiunea transnistreană
Chișinăul își dorește să se păstreze ruta tradițională de livrare a gazelor în regiunea transnistreană, pentru că asta ar simplifica lucrurile, ar însemna că rămân condițiile actuale de funcționare. Declarația a fost făcută de către ministrul Energiei, Victor Parlicov la emisiunea „În context” de la Moldova 1. Pe de altă parte, ministrul a menționat că nu crede că tranzitul gazelor rusești prin Ucraina va fi sistat, deoarece nimeni nu-și dorește o destabilizare în regiunea transnistreană.
„Toată lumea înțelege că este o problemă de securitate regională, legată de regiunea transnistreană, nu este o problemă energetică. Eu nu cred că în Moscova cineva vrea să destabilizeze regiunea transnistreană. Noi pornim de la premisa că toată lumea caută soluții”.
Ministrul a amintit de situația din 2019, când expira acordul de tranzit al gazelor rusești prin Ucraina și s-a creat o panică.
„Atunci, în regim de urgență, Gazprom a delegat o companie-fiică în Bulgaria să facă lucrări la gazoductul transbalcanic, pentru a putea să-și onoreze contractele de livrare în Balcani, chiar dacă nu va exista tranzit prin Ucraina. Acum nu e nevoie de asemenea acte de eroism. Este nevoie să schimbi două virgule în contract și poți livra prin ruta alternativă”.
Parlicov a menționat că autoritățile iau totuși în calcul și scenariul în care nu va continua livrarea de gaze prin ruta tradițională.
„Asta nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla, deși partea ucraineană insistă, inclusiv am văzut declarațiile dlui Zelenski că nu va mai exista un tranzit prin Ucraina. Insistă și câteva țări din UE. Noi trebuie să fim gata, indiferent care va fi ruta de livrare a gazului”.
Ministrul a admis faptul că rutele alternative de livrare înseamnă și gaze mai scumpe, dar precum a afirmat el „celor din regiunea transnistreană le este totuna cu cât să nu achite acest gaz”, deoarece „tradițional, de mulți-mulți ani, regiunea transnistreană nu achită costul gazelor”.
Întrebat cât va funcționa această schemă de producere a energiei electrice pe gazul neachitat de transnistreni, Parlicov a răspuns că, în esență, contractul semnat între Gazprom și Moldovagaz este valabil până în 2026 și Gazprom este obligat să livreze gaze.
Expertul în energetică Ion Preașcă avertizează că o eventuală sistare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană ar putea avea consecințe grave pentru producția de energie electrică în regiune și, implicit, pentru securitatea energetică a malului drept al Nistrului. Centrala electrică de la Cuciurgan, care funcționează exclusiv pe baza gazelor rusești, furnizează aproximativ 90% din necesarul de energie al malului drept. Dacă tranzitul de gaze prin Ucraina este oprit, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu un deficit semnificativ de energie electrică.
Între timp, autoritățile ucrainene au declarat că vor să renunțe la aprovizionarea regiunii Odesa cu energia electrică produsă în regiunea transnistreană.
„Sistemul nostru de alimentare cu energie, construit în era sovietică, înseamnă că o parte din regiunea noastră este alimentată cu energie electrică din Moldova. Dorim să închidem această linie direct, astfel încât să nu mai fim dependenți de rețeaua de energie electrică moldovenească din Transnistria. Astăzi, se lucrează deja la instalarea unei noi linii, care va trece prin Palanca”, a declarat șeful Administrației Militare Regionale Odesa, Oleg Kiper.