Social

Revista presei // Impactul numirii noului ambasador al Federației Ruse la Chișinău și reacțiile oficialilor moldoveni

Impactul numirii noului ambasador al Federației Ruse la Chișinău și reacțiile oficialilor moldoveni față de această decizie, precum și analiza acuzațiilor privind circulația ilegală a unor foi volante care răspândesc informații false despre efectele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Presa anunță că Oleg Ozerov a fost numit ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, după ce a condus Secretariatul Forumului de Parteneriat Rusia-Africa timp de patru ani. În ciuda declarațiilor controversate pe care le-a făcut de-a lungul timpului, Ozerov a fost acceptat de autoritățile moldovenești pentru a prelua această poziție de vârf în misiunea diplomatică rusă de la Chișinău.

TVR Moldova propune opinia expertului în relații internaționale și probleme de securitate, Mihai Isac care consideră că numirea diplomatului rus Oleg Ozerov, cunoscut pentru strategii de amplificare a tensiunilor în țările țintă ale Moscovei, reprezintă o escaladare periculoasă din partea Federației Ruse. Isac avertizează că această numire ar putea intensifica eforturile de destabilizare din interiorul Republicii Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale, referendumului constituțional pentru integrarea europeană și alegerilor parlamentare. Expertul subliniază că prezența lui Ozerov aduce în prim-plan și strategii similare folosite de Kremlin în anumite state africane și în Republica Moldova pentru destabilizarea situației politice, economice și sociale.

Ziarul Național publică opinia expertului politic Andrei Curăraru, care consideră că numirea lui Ozerov are ca scop mobilizarea comunității rusofone și blocarea parcursului european al Republicii Moldova. Curăraru subliniază că, în perioada în care Ozerov a activat în Africa, mercenarii „Wagner” au extins influența Federației Ruse în Mali și Republica Centrafricană, susținând interesele geopolitice, militare și economice ale Kremlinului.

Iar directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, a subliniat că numirea noului ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova reflectă o încercare a Moscovei de a-și consolida sau extinde influența în țară, transmite Realitatea.md. Groza consideră că această schimbare sugerează o activitate diplomatică rusă mai intensă, în special în contextul apropiatelor alegeri și al referendumului din Republica Moldova.

Într-o declarație recentă, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a comentat numirea lui Oleg Ozerov ca ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, scrie Ziarul de Gardă. Oficialul argumentează că acceptarea lui Oleg Ozerov ca ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova a fost o opțiune mai favorabilă decât respingerea sa, care ar fi putut conduce la o candidatură „mult mai problematică” din partea Moscovei. Popșoi subliniază că evaluările efectuate de instituțiile competente nu au relevat declarații sau acțiuni ale lui Ozerov care să afecteze Republica Moldova sau să creeze probleme.

StopFals propune un articol despre circulația ilegală a unor foi volante care promovează falsuri legate de impactul apropierii R. Moldova de UE. Noile materiale afirmă că integrarea europeană va duce la „scăderea populației apte de muncă”, „exodul creierelor” și „flux de migranți din cauza lipsei de resurse de forță de muncă”. Aceste afirmații au fost respinse de experți, inclusiv de economistul Viorel Chivriga, care le consideră speculații. De asemenea, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, a declarat că tipărirea acestor foi volante este ilegală și face parte dintr-o campanie de dezinformare a alegătorilor în contextul referendumul constituțional programat pentru 20 octombrie.

Pentru a asigura un viitor european stabil pentru Republica Moldova, este esențial ca cele mai importante instituții ale statului să fie conduse de partide și lideri pro-europeni, este de părere analistul politic Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău. Tăbârță sugerează că ideal ar fi ca Președinția să fie ocupată de un șef de stat proeuropean și ca majoritatea parlamentară să fie deținută de forțe politice care sprijină integrarea europeană. În esență, el consideră că menținerea configurației politice actuale ar fi favorabilă pentru parcursul european al țării.

TV8.md informează despre prăbușirea unei porțiuni de drum la Bălți, provocată de o alunecare de teren. Locatarii din zonă spun că fenomenul s-a produs brusc, iar două familii ale căror gospodării se află în apropiere, au fost evacuate. Ei subliniază că problemele legate de stabilitatea terenului sunt cunoscute de mult timp, datând încă din anii '80. Sursa citată menționează că incidentul a fost provocat de scurgerea unei conducte de apă, care a erodat solul și a dus la prăbușirea drumului.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult