„5 minute de securitate”: Explicăm de ce NATO nu prezintă pericol la adresa R. Moldova
Astăzi, în cadrul rubricii „5 minute de securitate”, vă explicăm de ce NATO nu reprezintă un pericol pentru Republica Moldova, așa cum afirmă unii politicieni. Dimpotrivă, această organizație a contribuit de-a lungul celor 30 de ani de când suntem parteneri la pregătirea noastră pentru diverse crize umanitare, la menținerea unui mediu mai curat, dar și la pregătirea militarilor noștri prin diverse programe de instruire precum și prin participarea acestora la misiuni de pacificare.
Ideea de a discuta acest subiect a pornit după ce am întrebat cetățenii dacă cunosc ce proiecte a implementat NATO în Republica Moldova. Puțini au fost cei care cu greu au reușit să menționeze unul, două proiecte. Majoritatea continuă să vadă această alianță ca pe o amenințare militară, ceea ce este total greșit.
„Da, într-adevăr, este o organizație militară, dar ea organizează și acțiuni de menire socială pentru că au participat la multe proiecte, dacă-mi aduc eu aminte, de reabilitare. Unul din proiectele era legat de lichidarea stocurilor de pesticide, da, adică împreună cu Armata Națională, dacă-mi amintesc bine.”
„- Vă aduceți aminte de un proiect care a fost implementat cu ajutorul NATO? -Am auzit că acesta ceva cu antiradar ne-au ajutat, care o dat pentru rachete”.
„E ceva legat de America. Cu armament”.
„-Ce proiecte are implementate în Republica Moldova, cunoști? -Nu, nu atrag atenția la asta din cauza că-i legat de armament și eu sunt contra la chestii de genul”.
„-Dumneavoastră cunoașteți ce proiecte a implementat NATO în Republica Moldova pe tot parcursul celor 30 de ani de parteneri, știți că Republica Moldova este partener NATO? - Nu știu”.
„- Dar ce au făcut ei până acum în țara noastră, cunoașteți? - Nu. Eu armata am făcut-o în Republica Moldova și eu nu văd nicio perspectivă. De la dânșii eu nu am văzut nimic, ce o fost e de la ruși. Păi dacă ei vor să vină la noi, ei ceva vor de aici. Ei degeaba nu o să vină”.
„-Și întrebarea dumneavoastră care ar fi? - Noi vrem la dânșii cu o situație oarecare, ca să avem ajutor ca să putem trăi ca oamenii, dar ei cu ce o să ne ajute dacă vin la noi?”.
Pentru a spulbera stereotipurile despre NATO și a explica beneficiile pentru Republica Moldova ca țară parteneră a Alianței, expertul în securitate Marin Butuc ne-a prezentat un rezumat al celor mai importante proiecte NATO implementate în Republica Moldova:
În anul 1994 a fost semnat de către NATO și Republica Moldova documentul cadru al programului Parteneriatul pentru Pace. Pe parcursul a 30 de ani împliniți acest document de referință a reprezentat baza tuturor colaborărilor dintre Republica Moldova și NATO, care s-au realizat în zeci de programe, inițiative, planuri și proiecte de cooperare funcționale în etape în care a existat o determinare și un interes al Republicii Moldova de a le promova. Cooperarea s-a bazat pe solicitările Moldovei, dar care aduceau și aduc beneficii de stabilitate și securitate pentru toți, deși, unii asociază NATO doar cu un statut militar, trebuie să menționăm că Moldova a beneficiat de colaborare cu Alianța și pe segmentul civil, cel al securității societății, chiar mult mai substanțial ca diversitatea domeniilor de colaborare. Din aceste considerente vom diviza colaborarea Republicii Moldova cu NATO în 2 capitole civil și militar.
Suportul NATO în domeniul civil
Se cunoaște că în anul 2017, un proiect NATO a ajutat Republica Moldova să evacueze și să distrugă în siguranță 1 269 de tone de pesticide și substanțe chimice interzise care puneau în pericol calitatea apelor și solului indirect, reprezentând un pericol pentru securitatea alimentară.
Un alt proiect NATO a acordat suportul tehnic necesar și instruirea corespunzătoare în ceea ce privește lichidarea stocurilor de muniție învechită și a carburantul lichid oxidant.
Cu susținerea NATO a fost instituit procesul de informatizare a academiei de științe a Moldovei. O etapă importantă în modernizarea acestei instituții.
Cu sprijinul programului NATO, a fost pus la dispoziția Ministerului Sănătății un laborator biologic mobil care a determinat capacitatea acestei instituții de a combate mai bine amenințările reprezentate de agenții biologici și infecțioși. Același program NATO a contribuit la dezvoltarea unui sistem de telemedicină multinațională prin care permite specialiștilor din medicină să ofere recomandări în timp real persoanelor aflate în situații de urgență sau în zonele de conflict.
Cu suportul financiar al NATO la Universitatea Tehnică a Moldovei în 2016 a fost creat primul laborator de cercetare și instruire în domeniul securității cibernetice, o platformă de instruire și simulare a incidentelor cibernetice. Un alt proiect NATO este implementat la Universitatea de Stat din Moldova, care presupune cercetare în domeniul platformelor robotizate, de supraveghere, a infrastructurii critice implementat de universitate în cooperare cu instituțiile de învățământ superior din spațiul european. Un exemplu elocvent sunt din instituțiile de sănătate publică care, pe parcursul pandemiei au beneficiat de echipamente și materiale medicale pentru a combate pandemia de Covi-19.
Sprijinul NATO îl atestăm și pentru Ministerul Afacerilor Interne în implementarea Rezoluției 13 25 FEMEILE pacea și securitatea.
Proiectele NATO acordă asistență de expertiză și instruire în gestionarea situațiilor de urgență civilă și a dezastrelor, dar și consolidarea unui cadru legal în acest sens.
O bună parte a proiectelor NATO implementate în Moldova sunt orientate pe instruirea funcționarilor publici, pe direcția profesională a instituției din care fac parte, deoarece calitatea instituției poate fi măsurată în funcție de gradul de profesionalizare al angajaților.
Suportul NATO în modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova
Prin asistență financiară consultative și de expertiză NATO contribuie la reformarea sistemului național de securitate și apărare, modernizarea Armatei Naționale, dar și antrenarea efectivului militar. În anul acesta se împlinesc 10 ani de sprijin al NATO pentru operațiunile și misiunile conduse de către alianță pentru militarii moldoveni, desfășurați în sprijinul forțelor din Kosovo, misiunea KFOR.
Tot în acest an se împlinesc și 10 ani de la inițierea programului inițiativa de consolidare a capacității de apărare. În acest program, liderii țărilor aliate s-au oferit să consolideze ajutorul și asistența acordată Republicii Moldova printr-un pachet de măsuri care au fost aplicate începând din 2015 și până în prezent. Din 2023, cunoaștem că, în contextul aceluiași program, NATO va ajuta Moldova în implementarea propriilor planuri de dezvoltare care vor viza consolidarea capacității sale de formare și logistică, gestionarea resurselor mare, apărare cibernetică, comunicare strategică și altele.
Cu suportul financiar al NATO, știm că a fost instituită și creată o capacitate de reacție la nivel în ceea ce privește incidentele cibernetice. Cu suportul financiar al NATO putem vorbi despre diversele dotări didactice pentru învățământul militar național.
La nivel național de profesionalizare NATO oferă Moldovei formare și educație pentru personalul civil și militar în vederea participării Moldovei la operațiunile și misiunile conduse de Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și NATO.
În concluzie, niciun proiect menționat de expertul în securitate Marin Butuc nu se referă la dotarea Armatei cu armament, la atragerea țării noastre la acest blocul militaro-politic. Din contra, au fost implementate diverse proiecte sociale, oferite mai multe pachete de asistență non-letală, ori așa cum spunea anterior și ex-secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, „NATO va ajuta Republica Moldova atât cât o va cere”.
Autor: Cristina Popescu