Revista presei // Sancțiunile SUA împotriva entităților ruse implicate în destabilizarea Republicii Moldova
Opinii despre numirea ambasadorului rus Oleg Ozerov; Sancțiunile SUA împotriva entităților ruse implicate în destabilizarea Republicii Moldova; Justificările regiunii transnistrene privind incidentele de frontieră. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Există suficiente motive ca autoritățile de la Chișinău să nu accepte candidatura lui Oleg Ozerov, noul ambasador propus de Federația Rusă în Republica Moldova, scrie tv8.md cu referire la declarația fostului deputat Valeriu Reniță. Reniță spune că, având în vedere trecutul lui Ozerov, ar fi normal ca propunerea să fie refuzată. De asemenea, expertul politic Ilian Cașu crede că numirea lui Ozerov arată cum Rusia își promovează interesele prin anumite persoane. Analistul Roman Mihăieș sugerează că președinta Maia Sandu ar trebui să discute cu ministrul de Externe, Mihai Popșoi, despre acceptarea sau respingerea acestei candidaturi și că SIS ar trebui să fie implicat în acest proces.
Moldpres a publicat declarația purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, care a respins afirmațiile fostului președinte Igor Dodon. Ultimul susține că, în cazul în care Maia Sandu câștigă un al doilea mandat, „propaganda LGBT” va fi introdusă în școli și grădinițe, iar instituțiile de stat vor aplica cote pentru reprezentanții LGBT. Vodă a denunțat aceste declarații ca fiind false și absurde, adăugând că nu mai sunt relevante și că Dodon ar putea la fel de bine să vorbească despre cote pentru „extraterestri sau biscuiți”.
Statele Unite au introdus noi sancțiuni împotriva a trei entități și două persoane fizice din Federația Rusă, acuzate de implicare în activități de destabilizare, inclusiv în Republica Moldova, conform anunțului făcut de secretarul de stat Antony Blinken, scrie Moldova 1. Printre entitățile sancționate se numără compania media pro-Kremlin „Russia Today” (RT) și organizația ANO „Evrazia”. Departamentul de Stat al SUA acuză RT că a sprijinit direct activitățile oligarhului Ilan Șor cu acordul guvernului rus. De asemenea, ANO „Evrazia” ar fi încercat să influențeze alegerile din Republica Moldova, realizând un plan de transfer de fonduri sub pretextul „asistenței umanitare” pentru a cumpăra voturi în favoarea candidaților pro-Kremlin. SUA subliniază că aceste măsuri au fost luate pentru a susține Republica Moldova în protejarea integrității alegerilor programate pentru 20 octombrie.
Iar TVR Moldova propune opinia fostului președinte, Nicolae Timofti, care spune că Republica Moldova nu are un alt parcurs mai benefic pentru popor și pentru țară decât aderarea la Uniunea Europeană. Timofti a declarat că, în perioada mandatului său, nu a existat vreo propunere oficială pentru organizarea unui referendum similar celui programat pentru 20 octombrie. Deși a primit o sugestie de la un fost președinte, al cărui nume nu a fost dezvăluit, Timofti a considerat că nu era momentul potrivit pentru un astfel de plebiscit. El a adăugat că, în contextul de atunci, nu a considerat necesară organizarea unui referendum.
Tiraspolul acuză poliția moldovenească că a încălcat acordul privind activitatea în Zona de Securitate. IPN a publicat declarația reprezentanților Biroului politici de reintegrare al Moldovei, care au respins aceste acuzații, numindu-le „justificări pentru abuzurile din regiune”. Autoritățile de la Chișinău consideră că Tiraspolul distorsionează acordurile și subliniază că poliția moldovenească a intervenit de mai multe ori pentru a opri intimidările din partea „grăniceroilor” transnistreni. Declarațiile vin după ce, pe 4 septembrie, forțele din Tiraspol au oprit ilegal un agricultor din satul Molovata Nouă, care transporta semințe de floarea soarelui. Poliția moldovenească a intervenit pentru a proteja producția și echipamentul de confiscarea de către Tiraspol.
Nu există riscuri de natură militară la adresa Republicii Moldova și că cetățenii țării noastre își pot construi liber un viitor bazat pe valori democratice. Realitatea.md propune opinia fostului secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a subliniat importanța participării la referendumul din această toamnă privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Geoană a avertizat că Federația Rusă încearcă să discrediteze integrarea europeană prin atacuri hibride și dezinformare și a exprimat optimismul că Moldova va avea „un traseu european de succes”. De asemenea, fostul oficial NATO este convins că moldovenii sunt conștienți de beneficiile unei vieți în Europa și sunt aliați valoroși în lupta împotriva dezinformării.
Agora.md propune opinia Consiliului Superior al Magistraturii, care susține că decizia de a elibera din funcție șase judecători a fost luată conform prevederilor legale și după o evaluare detaliată a posibilelor probleme de integritate. Într-un comunicat, CSM subliniază că aceste măsuri sunt bazate pe fapte documentate și dovezi de încălcare a normelor de etică și a legislației. Consiliul a reafirmat că aceste acțiuni sunt esențiale pentru menținerea prestigiului și credibilității instituțiilor judiciare.