Social

Teoria chibritului: de unde vine o asemenea expresie absurdă

Circulă prin România un mit urban foarte enervant despre ciudata și iritanta expresie «teoria chibritului», glosată ca: „a vorbi, a argumenta, inutil și pedant, asupra unor lucruri simple și evidente”. Cu prudența ei binecunoscută, o lingvistă ca Rodica Zafiu a înlăturat deja mitul urban care caută să atribuie expresia unui episod în care figurează Nae Ionescu și dezgroapă menționări mult mai vechi ale expresiei, într-un ziar din 1925, de pildă. (Notează ea: — «Formula era deja suficient de populară încît să fie folosită pentru a tăia vorba adversarilor politici, în discuțiile din Parlament: „Asta-i teoria chibritului… (ilaritate)” (Universul, 11.12.1925)»).

Evident că nu putem accepta explicația populară, etiologică, potrivit căreia expresia ar veni, chipurile, de la aceea că unii, pentru a dovedi ceva, își însoțeau demonstrația cu un băț de chibrit, pe care îl rupeau în două, apoi fiecare jumătate iar in două șamd… Evident că explicația e absurdă și că degetele groase ale unui bețiv nu puteau rupe la nesfârșit așchii de chibrit în două pentru a dovedi cine știe ce aberație. Răspunsul trebuie căutat în altă parte.

Ei bine, iată o completare și o sugestie… Atenție — doar o sugestie: expresia este limpede bucureșteană, muntenească, balcanică. Or, la vecinii bulgari «ghicitul în chibrituri» a fost întotdeauna o adevărată pasiune națională.

Ghicitul în chibrituri (“гадание по кибрит” sau “гадание нa кибрит” / gadanie na kibrit) există la bulgari de când turcii au adus și comercializat sulful cu fosfor pe bețișoare în toți Balcanii. («Kibrit», care în bulgară se spune exact ca în română, este de altfel numele arab și turc al sulfului.)

Atât de mare a fost întotdeauna pasiunea bulgarilor pentru ghicitul în chibrituri (kibrit), încât și astăzi, în zilele în care trăim, mii de vrăjitoare și ghicitoare își oferă — contra plată, desigur — serviciile, iar pe internetul bulgar pot fi găsite sute de site-uri și manuale de ghicit în chibrituri.

Ghicitul se face prin poziționarea bețișoarelor de chibrit, codificarea lor este extremă, regulile complicate și diversificate și pretins precise. Există de pildă combinația de bețe de chibrituri pentru amor (за любов); pentru logodnă (за годеника); pentru pofte de reușită (по желание); pentru a afla riscul de daune într-o investiție (за да определите наличието на щети); sau ghicitul de Crăciun pentru tot anul (Коледно гадаене).

Manuale populare despre asta s-au scris dintotdeauna în Bulgaria, vrăjitoarele bulgare oferă diverse metode, pe care le complică la infinit, iar explicațiile, în timpul consultațiilor, sunt lungi și misterioase. În mod surprinzător, această încâlcită știință a ghicitului în chibrituri, cu toată teoria sa ocultă în spate, nu a prins la români.

Nu am o dovadă că de acolo vine expresia, dar fiind vorba de o formulă sudică, bucureșteană, balcanică, “teoria chibritului” îmi sună tare ca un fel de referință ironică la strania pasiune a bulgarilor pentru ghicitul chinuitor de amănunțit cu bețișoarele de fosfor.

Autor: Dan Alexe

Citește mai mult