Internațional

Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova va fi discutat la București, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Pe ordinea de zi a întrunirii ce va avea loc săptămâna viitoare sunt subiecte, precum Planul de înzestrare a Armatei României în contextul războiului din Ucraina, dar și Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova, transmite corespondentul Radio Moldova la București, Mircea Oprea.

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc joi, 19 septembrie, de ora 13:00, la Palatul Cotroceni din București. Întrunirea convocată de șeful statului va avea loc în contextul războiului din Ucraina. Stadiul și perspectivele conflictului generat în statul vecin de agresiunea ilegală și nejustificată a Federației Ruse se află pe agendă, a transmis Administrația Prezidențială din capitala României.

Liderii statului vor discuta și despre Planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2025-2034. Asta, în contextul în care o informație extrem de importantă a fost dată publicității aseară de către Ambasada SUA la București. Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 32 de avioane de luptă f-35 către România. ”Avioanele F-35 vor oferi României capabilități de apărare aeriană de neegalat și vor spori interoperabilitatea între forțele aeriene NATO”, a declarat ambasadorul american la București, Kathleen Kavalec.

Prima livrare a aeronavelor F-35 către România este așteptată până în anul 2031. Achiziția de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari, a precizat MApN de la București. În fine, să mai spunem și că, pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării se va afla și consolidarea Parteneriatului Strategic al României cu Republica Moldova.

Discuțiile vor avea loc pe baza coordonatelor conferite de comunitatea de limbă, istorie, cultură și tradiții ale celor două state, dar și în contextul geopolitic tensionat generat de războiul din Ucraina. Un alt subiect ce va fi probabil abordat este dimensiunea europeană a cooperării bilaterale ce are la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Citește mai mult