Internațional

Corespondență // Germania și revenirea conceptului de Gastarbeiter

Germania a inventat termenul de „Gastarbeiter”, de „muncitori invitați”, oameni din țări „în curs de dezvoltare” sau din „lumea a treia”, chemați să facă munci pe care localnicii nu le doreau și despre care se credea că se vor întoarce în țările lor la încheierea contractului, turci și marocani mai ales. Germania de Est, comunistă, invitase la rândul ei ca Gastarbeiter foarte mulți vietnamezi, și ei comuniști.

Acum, Germania și Kenya tocmai au încheiat vineri un acord privind forța de muncă și migrație pentru a permite lucrătorilor calificați din această țară din Africa de Est să trăiască și să lucreze în cea mai mare economie a UE.

Acordul va eficientiza, de asemenea, repatrierea imigranților ilegali, deși există relativ puțini solicitanți de azil kenyeni în Germania, care găzduiește un număr mult mai mare de migranți din Siria și Afganistan, precum și refugiați de război ucraineni.

„Baza prosperității noastre este deschiderea către lume”, a spus Scholz, care a adăugat că acordul cu Kenya va contribui la contracararea „penuriei flagrante de muncitori calificați” din Germania.

El a spus că Kenya se mândrește cu „un număr incredibil de specialiști IT cu înaltă calificare” și a spus că mulți dintre muncitorii și tinerii săi calificați ar putea veni în curând în Germania pentru muncă și formare profesională.

Imigrația neregulată a fost o problemă politică permanentă în Germania, unde temerile populare au fost alimentate de o serie recentă de atacuri islamiste și au dus la ascensiunea partidului de extrema dreaptă AfD.

Din 2022, Germania a încheiat acorduri similare privind migrația cu India și Georgia și un altul cu Uzbekistanul, vizitat recent de cancelarul Olaf Scholz.

Berlinul se află, de asemenea, în diferite stadii de discuții cu privire la acorduri similare cu Columbia, Ghana, Kirghizia, Maroc, Filipine, ba chiar, aparent, și cu Republica Moldova.

Una dintre cele mai notabile încercări de abordare a penuriei de forță de muncă este Legea imigrării lucrătorilor calificați, care a intrat în vigoare în faze în 2023 și 2024. Printre altele, această nouă lege a relaxat cerințele salariale pentru deținătorii de card albastru, a creat un nou sistem bazat pe puncte, viza pentru solicitanții de locuri de muncă, regulile relaxate pentru studenții internaționali și au deschis calea pentru o reîntregire a familiei mai ușoară.

La începutul anului 2024, au venit următoarele două acorduri cu Maroc și Columbia, adâncind legăturile Germaniei cu țările populate din Africa și America Latină. Într-o vizită în Maroc în ianuarie, ministrul de Interne Nancy Faeser (SPD) s-a angajat să colaboreze mai strâns cu omologii săi marocani în privința migrației și a altor probleme interne.

Acordul cu Columbia reflectă, de asemenea, încercările recente ale Germaniei de a atrage tinerii din țările din America Latină pentru a-și aduce calificările și expertiza în cea mai mare economie a Europei. În iunie 2023, ministrul Muncii Hubertus Heil (SPD) a semnat o „declarație de intenție” cu Brazilia „pentru a promova schimbul reciproc de muncitori calificați”.

Deși acest lucru s-a oprit înainte de un pact de migrație complet, scopul a fost să încurajeze unele dintre cele 2,5 milioane de asistente medicale calificate din Brazilia să vină să lucreze în sectoarele de îngrijire și sănătate ale Germaniei.

Ce spun pactele de migrație?

Deși fiecare dintre acordurile de migrație are propriile inflexiuni regionale, toate acoperă, în linii mari, două obiective principale: încurajarea lucrătorilor calificați, studenților și stagiarilor să vină în Germania și ajutarea guvernului să-i trimită înapoi pe cei care locuiesc aici ilegal.

Când vine vorba de primul, aceasta implică oferirea de noi rute pentru ca oamenii din acele țări să găsească un loc de muncă calificat sau un loc de muncă pentru studii sau formare profesională în Germania. Multe dintre țările cu care se confruntă Germania au populații mai tinere cu rate mai mari ale șomajului.

Cu acesta din urmă, țările partenere ale Germaniei sunt, în general, de acord să își relaxeze regulile de acceptare a migranților ilegali înapoi în țară, precum și să ajute la identificarea cine s-ar putea afla în Germania fără permis.

În cazul acordului cu Kenya, de exemplu, Ministerul de Interne a remarcat că Kenya a fost prima țară la sud de Sahara care a fost de acord să ajute la identificarea migranților ilegali prin intermediul datelor biometrice. În plus, guvernul kenyan a fost de acord să accepte pașapoartele și cărțile de identitate expirate pentru a facilita întoarcerea acasă a kenyenilor care se află ilegal în Germania de câțiva ani.

Cum a început revenirea conceptului de Gastarbeiter

În decembrie 2022, ministra germană de externe Annalena Baerbock a semnat primul dintre noile sale acorduri de imigrare cu India, deschizând calea pentru o mobilitate mai ușoară între cele două țări.

La acea vreme, aproximativ 200.000 de indieni locuiau în Germania, inclusiv aproximativ 34.000 de studenți internaționali. Până la sfârșitul anului 2023, numărul a crescut la 246.000, ceea ce sugerează că acordul privind migrația avea deja un impact profund.

Următorul acord privind migrația a fost încheiat în decembrie 2023 cu Georgia - o țară care solicită în prezent aderarea la UE. În același timp, țara din Europa de Est a fost reclasificată ca țară de origine sigură, ceea ce înseamnă că cererile de azil din Georgia vor fi în general respinse.

Anterior, aproximativ 15% dintre cererile de azil respinse în Germania proveneau din Georgia și Republica Moldova - un număr care a scăzut semnificativ după anunțarea noului acord. Ca și în cazul Indiei, scopul acordului a fost de a îmbunătăți rutele pentru migrația calificată, deși cu o populație de doar 3,7 milioane, Georgia este o țară mult mai mică.

Autor: Dan Alexe

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Citește mai mult