Internațional

Studiu: Rezistența la antibiotice ar putea cauza peste 39 de milioane de decese până în 2050

Rezistența la antibiotice ar putea cauza în mod direct până la 39 de milioane de decese până în anul 2050, arată datele unui studiu, publicat de AFP. Recunoscută deja ca o provocare sanitară majoră, se așteaptă ca rezistența la antibiotice să se agraveze.

Din 1990 și până în 2021, peste un milion de persoane pe an au murit în lume în mod direct din cauza antibiorezistenței, potrivit autorilor cercetării. Aceștia au examinat 22 de agenți patogeni, 84 de combinații de patogeni și tratamente, 11 sindroame infecțioase la persoane de toate vârstele din 204 țări și teritorii, prin intermediul unor date colectate de la peste 520 de milioane de oameni.

Studiul mai arată că, în decursul acestor 30 de ani, decesele copiilor în vârstă de până la cinci ani cauzate în mod direct de o rezistență la antibiotice au scăzut cu peste 50%, iar prevenția și controlul infecțiilor s-au ameliorat la sugari și copii mici.

În paralel, decesele în rândul adulților cu vârste de peste 70 de ani au crescut cu peste 80% în această perioadă, ca urmare a îmbătrânirii rapide a populației și a vulnerabilității mai mari a persoanelor vârstnice în fața infecțiilor.

Până la jumătatea acestui secol, antibiorezistența va juca un rol mai larg în 8,22 de milioane de decese anual - o creștere cu 74,5% în comparație cu anul 2021.

În total, între 2025 și 2050, rezistența la antibiotice ar putea cauza în mod direct peste 39 de milioane de decese la nivel mondial și ar putea fi asociată cu 169 de milioane de decese, au estimat oamenii de știință.

Citește mai mult