Social

Experți: Reforma justiției a înregistrat progrese, dar persistă probleme de integritate

Reforma justiției a înregistrat anumite progrese. Unele instituții cheie din domeniu au fost fortificate și a fost reanimată lupta împotriva corupției. Totuși, mai există probleme ce țin de integritatea persoanelor din sistem, dar și restanțe în implementarea recomandărilor făcute de Grupul Statelor împotriva Corupției. Constatările aparțin mai multor experți care au evaluat progresul Republicii Moldova în realizarea recomandărilor Comisiei Europene din domeniul justiției în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Reorganizarea Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, precum și demararea procesului de evaluare extraordinară a judecătorilor și candidaților pentru Curtea Supremă de Justiție și Curțile de Apel constituie o evoluție importantă în procesul de reformare a justiției, susține experta de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Ecaterina Popșoi. Ea precizează însă că procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor se desfășoară prea lent și necesită accelerare. Totodată, este esențială completarea locurilor vacante din sistem, după demisiile în lanț ale judecătorilor și procurorilor care au refuzat să treacă evaluarea.

Prioritățile care pot fi trasate la acest capitol ar fi accelerarea procesului de evaluare extraordinară a candidaților la funcția de membru în CSM și suplinirea funcțiilor vacante în cadrul consiliului. Cea de-a doua recomandare ține de îmbunătățirea funcționării Institutului Național al Justiției”, a spus Ecaterina Popșoi.

Printre alte realizări experta enumeră adoptarea Programului Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028, separarea Procuraturii Anticorupție de Centrul Național Anticorupție precum și demararea procesului de consolidare instituțională a acestora. O problemă rămâne totuși faptul că Procuratura Anticorupție nu are deocamdată un sediu adecvat în care să activeze.

În condițiile în care Centrul Național Anticorupție, după acea decuplare, urmează să-și desfășoare anchetele și investigațiile împreună cu procuraturile teritoriale, este esențială capacitatea procuraturilor teritoriale sau a procurorilor în vederea investigării cauzelor cu elemente economice sau a cauzelor de corupție”, a menționat Ecaterina Popșoi.

Ministerul Justiției susține că a îndeplinit toate recomandările pe care le-a formulat Comisia Europeană în noiembrie 2023, în ajunul lansării oficiale a negocierilor de aderare a Republicii Moldova. Progresele înregistrate de țara noastră în implementarea recomandărilor din Pachetul de extindere și realizarea criteriilor de aderare urmează să fie evoluate de Comisia Europeană, a declarat secretara generală adjunctă a ministerului, Stela Braniște:

Astăzi, noi suntem într-un proces de pregătire intense pentru dialogul cu Comisia Europeană și, tocmai în cadrul acestui dialog vom face și o reflecție asupra modului în care stau lucrurile în procesul nostru de realizare a angajamentelor”.

Reformarea justiției a fost printre principalele condiții pe care le-a înaintat Comisia Europeană, în vara anului 2022, odată cu oferirea Republicii Moldova a statutului de țară candidată la aderare. Bruxelles-ul insistă pe o reformare comprehensivă a sectorului, pe combaterea corupției și pe rezultate în investigațiile de rezonanță. Justiția va fi printre primele capitole cu care vor începe negocierile propriu-zise de aderare, anunțau anterior autoritățile de la Chișinău.

Citește mai mult