Revista presei internaționale: Explozie cu puterea unui cutremur la un depozit de arme în Rusia; „Calul troian” modern al Israelului
Presa internațională continuă să relateze despre evoluția războiului ruso-ucrainean, inclusiv despre planurile de încheiere a conflictului militar. Mai multe publicații străine descriu măsurile luate de Uniunea Europeană împotriva migrației ilegale, în timp ce presa din Orientul Mijlociu informează despre noi explozii ale unor aparate de comunicare folosite de grupările pro-iraniene din regiune împotriva Israeului.
Planul victoriei Ucrainei împotriva Rusiei e aproape finalizat și urmează a fi transmis săptămâna viitoare Statelor Unite, titrează Reuters. Agenția de presă face referire la declarațiile liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, potrivit căruia, planul e menit să aducă pacea în Ucraina, menținând în același timp țara puternică și evitând orice fel de „conflict înghețat”. Zelenski vrea să prezinte planul atât preșdintelui american Joe Biden, cât și celor doi candidați la președinție Kamala Harris și Donald Trump, în timpul vizitei sale în Statele Unite când va participa la sesiunile Consiliului de Securitate și Adunării Generale a ONU, remarcă Reuters.
Publicația franceză Le Monde scrie că Vlodimir Zelenski, mizează că Ucraina va primi o invitație de aderare la NATO înaine ca actualul lider de la Casa Albă să își încheie mandatul. Acest pas e prevăzut în planul victoriei elaborat de Kiev, reședintele ucrainean sperând să-l convingă pe Joe Biden să facă un gest decisiv pentru a permite Kievului să abordeze negocierile de pe poziții de forță, opinează editorialistul pubicației franceze.
Un alt punct al planului victoriei e menținerea controlului de către armata ucraineană asupra unei părți a teritoriului Federației Ruse, scrie AFP. Potrivit unui purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene citat de agenția de presă, contraatacul armatei ruse în regiunea Kursk, aflată parțial sub controlul Ucrainei, a fost oprit. Anunțul vine la mai bine de o săptămână după ce Moscova a lansat o contraofensivă în flancului vestic al trupelor ucrainene din regiunea rusă, amintește AFP.
Președintele rus Putin e forțat să trimită mai mulți soldați pentru a lupta în Ucraina, chiar dacă la începutul acestui an a respins posiblitatea unei noi mobilizări, transmite the Wall Street Journal. Acum, când Ucraina își continuă incursiunea pe teritoriul Rusiei, Putin are nevoie de mai mulți militari, inclusiv pentru a recuceri propriile teritorii, notează publicația.
Mobilizarea în rândul forțelor armate ar adânci și mai mult criza forței de muncă din Rusia, comentează Meduza. Publicația subliniază că Poliția rusă se confruntă cu o lipsă acută de personal din cauza faptului că mulți angajați au ales să meargă pe front pentru a beneficia de salarii mult mai mari. Potrivit calculelor iStories, aproape o cincime din posturile din poliția rusă sunt vacante, ceea ce face problematică asigurarea ordinii publice și practic irealizabil ordinul dat anterior de Putin Ministerului de Interne, de a se implica mai mult în „stabilirea normalității” pe teritoriile ucrainene anexate de Moscova.
Novaya Gazeta Evropa oferă detalii descrise de martorii atacului aerian lansat de arata ucraineană în noaptea de 18 septembrie, în regiunea Tveri, asupra unui mare depozit de rachete, bombe aeriene și obuze de artilerie. Acestea au detonat continuu în jur de 3-4 ore, iar exploziille puteau fi văzute de la o depărtare de 100 de kilometri, susțin martorii, intervievați de Novaya Gazeta Evropa.
Atacul ucrainean asupra depozitului de arme de lângă Moscova a declanșat o explozie de mărimea unui cutremur, transmite The Independent. Un înalt oficial de la Kiev a declarat că depozitul găzduia rachete Iskander și Tochka-U, precum și bombe glisante și obuze de artilerie. Sateliții NASA au captat surse intense de căldură provenite din depozit, iar stațiile de monitorizare a cutremurelor au detectat ceea ce senzorii au considerat că este un cutremur în zonă, menționează publicația britanică.
UE va aloca 14 milioane EUR pentru a ajuta Insulele Canare din Spania să găzduiască migranți, titrează Euronews. Scopul planului este de a „proteja mai eficient frontiera externă prin Insulele Canare”, unde numărul migranților veniți din Africa de Vest s-a dublat în acest an, notează postul pan-european de televiziune. Migrația neregulată din Africa de Vest către Insulele Canare prin Atlantic e a treia cea mai folosită rută, precizează Euronews. Migrația devine acum pentru spanioli o problemă mai mare decât șomajul și prețurile locuințelor, scrie El Mundo. Îngrijorările spaniolilor în privința migrației au fost impulsionate exagerat din cauza dezinformării și discursului partidelor de extrema dreaptă, remarcă El Pais.
Zeci de persoane au murit, iar sute de oameni au fost răniți, miercuri, după ce stațiile radio folosite de membrii grupării Hezbollah, susținute de Iran, au explodat, în sudul Libanului și în suburbiile capitalei Beirut, transmite Times of Israel. Incidentul a avut loc la o zi după ce 12 oameni au murit, iar alți peste 3.000 au fost răniți în urma exploziilor simultane ale aparatelor de comunicare pager folosite de membrii grupării, amintește publicația. Potrivit surselor ziarului, agenția de spionaj a Israelului, Mossad, a plantat explozibili în interiorul pager-elor importate de Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marți.
The New York Times scrie că Israelul a reușit să inventeze un „Cal Troian” modern. Publicația reconstituie momentele în care militanții Hezbollah au fost „atacați” . „Pagerele au început să sune imediat după ora 3:30 după-amiaza în Liban, marți, alertând agenții Hezbollah cu privire la un mesaj din partea conducerii lor. Dar nu au fost liderii militanților. Mesajele fuseseră trimise de inamicul lui Hezbollah, iar în câteva secunde alertele au fost urmate de sunete de explozii și strigăte de durere și panică pe străzile, magazinele și casele din Liban. Alimentate cu doar câteva uncii de exploziv ascuns în dispozitive, exploziile au făcut bărbați adulți să zboare de pe motociclete și să se izbească de pereți, potrivit martorilor și filmărilor video. Oamenii plecați la cumpărături au căzut la pământ, zvârcolindu-se în agonie, fumul șerpuind din buzunare. ” Grupurile susținute de Iran, precum Hezbollah, au fost mult timp vulnerabile la atacurile israeliene, folosind tehnologii sofisticate, remarcă The New York Times. În 2020, de exemplu, Israelul l-a asasinat pe cel mai mare om de știință în domeniul nuclear al Iranului, folosind un robot asistat de inteligență artificială, controlat de la distanță prin satelit.
Detonarea walkie-talki-urilor, la o zi după ce zeci de pagere folosite de oficialii Hezbollah au explodat, reprezintă o umilință totală pentru inamicul șiit al Israelului, care a reușit să arate că Hezbollah e incapabil să-și protejeze propriul popor, scrie The Guardian. Deși Israelul nu și-a recunoscut responsabilitatea pentru explozii, există puține îndoieli în regiune că aceasta a fost o operațiune care poartă semnele distinctive ale Mossad-ului, remarcă publicația. Întrebările mai dificile se referă la scopul operațiunii: dacă aceste atacuri surpriză fac parte dintr-o strategie mai largă și încotro duce strategia respectivă? Este preludiul unui război total în Liban? – se întreabă autorul articolului.