Revista presei // Riscurile de securitate asociate integrării Moldovei, în special din partea regiunii transnistrene
Riscurile de securitate asociate integrării Moldovei, în special din partea regiunii transnistrene, strategia propagandei ruse împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și îngrijorările legate de „interferențele străine semnificative” în viitoarele alegeri din țară. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană ridică semne de întrebări privind riscurile de securitate, având în vedere că 11% din teritoriu nu este controlat de autorități, scrie Radio Chișinău. Această situație, de peste 30 de ani și încălcările sistematice ale drepturilor omului în stânga Nistrului, îngrijorează atât oficialii guvernamentali, cât și reprezentanții societății civile și ai misiunilor diplomatice. Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole a menționat că peste 2000 de victime ale drepturilor omului așteaptă justiție și a subliniat necesitatea reconstrucției încrederii în instituțiile internaționale. Iar viceprim-ministrul Oleg Serebrian a accentuat complexitatea acestei situații, afirmând că drepturile cetățenilor nu ar trebui să devină ostaticul stabilității. În acest context, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mažeiks, a reamintit că Guvernul Republicii Moldova este singurul partener al UE în problema transnistreană, încurajând autoritățile să comunice clar cetățenilor beneficiile integrării europene.
Ziarul de Gardă publică declarația unei delegații pre-electorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care avertizează că Republica Moldova se află la „o răscruce decisivă”. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024 ar putea reprezenta „un punct de cotitură” pentru consolidarea democrației și a instituțiilor statului. Delegația a remarcat creșterea numărului de secții de votare în străinătate și introducerea votului parțial prin corespondență. Delegatul a îndemnat guvernul moldovean și Comisia Electorală Centrală să conștientizeze publicul asupra amenințărilor existente, asigurând totodată că eforturile de combatere a dezinformării nu compromit libertatea de exprimare.
„Campania împotriva aderării Republica Moldova la Uniunea Europeană e una foarte solidă”, a menționat pentru Moldova 1 președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor Early Warning, Iulian Chifu. Acesta a subliniat că obiectivul principal al propagandei ruse vizează referendumul și alegerile prezidențiale din 20 octombrie, promovând strategia de absenteism și dezangajare a cetățenilor în procesul electoral. Chifu a menționat că acțiunile se desfășoară intens pe rețelele sociale, fiind coordonate de gruparea „Șor” și partidele proruse. Fostul consilier prezidențial a făcut apel la alegătorii moldoveni să rămână vigilenți și responsabili în privința viitorului țării.
votul prin corespondență este un instrument învechit, de care multe țări se dezic treptat, este de părere fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, scrie noi.md. El citează exemplul Statelor Unite, unde s-a afirmat că victoria din alegerile prezidențiale din 2020 a fost influențată negativ de votul prin corespondență. Ciocan pledează pentru adoptarea unor soluții electronice în procesul electoral.
Sprijinul pentru Republica Moldova reprezintă o investiție strategică în securitatea regiunii Mării Negre, susține ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr, scrie TVR Moldova. El a subliniat acțiunile agresive ale Rusiei, inclusiv utilizarea tacticilor hibride, cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice și eforturile de destabilizare a regiunii. Tîlvăr a menționat incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian al NATO, inclusiv în Polonia, România și Letonia. În opinia sa, este esențial un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și implementarea rapidă a modelului rotațional de apărare aeriană și antirachetă integrat al NATO.
Republica Moldova rămâne în siguranță atâta timp cât forțele armate rezistă, a declarat noul ministru al afacerilor externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, scrie IPN. El a subliniat că Ucraina este un partener constant al Republicii Moldova în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Sybiha a menționat, de asemenea, că una dintre temele principale discutate la Chișinău a fost perspectiva integrării atât a Ucrainei, cât și a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În plus, el a evidențiat planurile și intențiile vizibile ale Rusiei de a destabiliza situația din Republica Moldova înainte de alegeri și referendumul privind integrarea europeană.