Social

„O zi fără mașini”: centrul Chișinăului, transformat într-un spațiu de promovare a stilului de viață sănătos și prietenos mediului

Premieră pentru Chișinău. Astăzi, timp de 10 ore, câteva străzi din centrul capitalei au devenit zone pietonale care au găzduit un șir de evenimente, organizate de către autoritățile municipale, în cadrul Săptămânii Europene a Mobilității - o acțiune desfășurată în toate țările Uniunii Europene. Sub deviza „O zi fără mașini", centrul Chișinăului s-a transformat într-un spațiu de promovare a stilului de viață sănătos și prietenos mediului, iar plimbările cu bicicletele și trotinetele, precum și călătoria cu troleibuzul turistic au fost la ordinea zilei.

Chișinăuienii și oaspeții capitalei care au participat la eveniment ori s-au aflat în trecere prin zona pietonală temporară au avut parte de o serie de activități interactive și recreative. Oamenii spun că astfel de evenimente sunt binevenite pentru a reduce traficul de automobile și a face orașul mai curat.

„Este foarte bine, în primul rând și un mod de viață sănătos și pentru copiii noștri, să creștem o generație care să le placă aerul și să le placă mersul pe jos și cu bicicletele, trotinetele și așa mai departe”;

„Este foarte important, noi mulți ani încercăm să facem aceasta, mergem pe biciclete, lucrez într-un magazin de biciclete și cunosc bine această temă și este o idee bună pentru a descărca orașul”;

„Ar fi foarte binevenit, oamenii să se miște mai mult prin oraș, să se plimbe, să facă acei 10 mii de pași care sunt recomandați, e o idee ok, mie îmi place”, au spus oamenii.

Iar copiii au desenat pe asfalt, au făcut puzzle și au avut lecții interactive de siguranță rutieră. Cele mai creative desene au fost răsplătite cu premii.

„ - Despre ce este acest puzzle? - Puzzle-ul e despre un semn de bicicletă care arată că bicicleta vrea să meargă. - Cum crezi, după părerea ta, este important ca copiii să cunoască regulile de circulație rutieră? - Da, este foarte important”;

„Am făcut un puzzle cu o regulă ca la pietoni. Dacă nu ar fi regulile, ar fi multe probleme”, au afirmat copiii.

În cadrul evenimentului, Regia Transport Electric a pus la dispoziția doritorilor un troleibuz turistic pentru a face un scurt tur al Chișinăului.

„În primul rând, este un troleibuz ecologic și aș dori ca toată lumea să folosească transportul public și vor fi mai puține ambuteiaje și va fi mai sigur”, a menționat Maxim Postica, șofer de troleibuz.

Șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, Vitalie Mihalache, spune că dezvoltarea benzilor dedicate transportului public rămâne o prioritate pentru municipalitate.

„Vom mai avea încă trei străzi unde vor fi implementate benzi dedicate deplasării transportului public. Dezvoltarea proiectului de implementare a parcării și parcajelor cu plată va avea ca obiectiv limitarea zonelor de staționare neconformă a autoturismelor pe zona centrului istoric”, a precizat Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană.

În Republica Moldova, în prezent, sunt înmatriculate în total aproximativ un milion 200 de mii de vehicule de toate tipurile, inclusiv remorci, iar circa 746 de mii dintre ele sunt autoturisme, arată datele Biroului Național de Statistică. Cele mai multe mașini circulă în Chișinău și Bălți. În capitală sunt înregistrate peste 240 de mii de autovehicule, iar în Bălți - 33 de mii de unități de transport.

Citește mai mult