Republica Moldova își propune să dezvolte mai multe servicii medicale pentru atragerea turiștilor
Republica Moldova își propune în următorii doi ani să dezvolte mai multe servicii medicale pentru atragerea turiștilor. Președinta Asociației Naționale a Turismului Medical, Natalia Ciobanu, a precizat că în țara noastră vor fi dezvoltate două domenii noi, unul dintre care este cel balneo-sanatorial.
„În R. Moldova este nevoie să dezvoltăm domeniul de chirurgie bariatrică. Avem Irlanda, care a venit la Asociația Turism Medical prin intermediul consulatului și a zis haideți să lucrăm, pentru că avem nevoie de acest domeniu ca să aducem pacienți din Irlanda la tratament chirurgie bariatrică în R. Moldova. Un alt domeniu care urmează a fi dezvoltat împreună cu Confederația Națională de Sindicate este domeniul balneo-sanatorial. Avem acele tradiții frumoase ale sanatoriilor noastre care trebuiesc ajustate și aduse la condiții europene, ca să avem rezultate bune. În general turismul medical la nivel global aduce 12 la sută din PIB-ul global. În R. Moldova această cifră este de 0,5, iar turismul medical este valorificat doar la 5 la sută”, a declarat Natalia Ciobanu.
Turismul medical constituie un domeniu prioritar cu beneficii economice și pentru dezvoltarea țării, a precizat secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Andrei Chistol. El susține că în aceste condiții se va pune accentul pe dezvoltarea infrastructurii medicale și diversificarea ofertelor turistice.
„Turistul vine în țară, este asigurat cu un anumit program. Noi suntem gata să finanțăm anumite programe de formare continuă atât pentur cei care sunt în agențiile de turism, cât și cei care sunt în instituții medicale publice sau private, pentru că ne dorim calitate, să asigurăm o logistică mai clară, un program mai interesant și sigur că o ședere aici în Republica Moldova mai bună. Mai multe zile de ședere sunt mai mulți bani care vin în bugetul de stat”, a menționat Andrei Chistol.
Precizăm că Republica Moldova deține președinția Consiliului global al Turismului Medical. În anul 2022, aproximativ 30 de mii de cetățeni străini au ales clinicile și instituțiile medicale din țara noastră, care au generat un venit în valoare de 50 de milioane de dolari, cu 30% mai mult comparativ cu 2021.