Social

Revista presei // Detalii despre finanțarea ilegală a partidelor lui Ilan Șor și provocările referendumului pro-european

Fundamentele majorității parlamentare din Moldova în contextul pozițiilor oscilante; Detalii despre finanțarea ilegală a partidelor lui Ilan Șor, precum și provocările referendumului pro-european. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Toate majoritățile parlamentare ale Republicii Moldova, din ultimii 33 de ani de independență a țării, au fost sau s-au transformat în majorități pro-europene, este de părere analistul politic Igor Boțan, transmite IPN. El a remarcat că, deși au existat politicieni cu poziții oscilante, orientarea pro-europeană a fost o constantă în politicile guvernamentale. Boțan a afirmat că acest angajament față de integrarea europeană reflectă nu doar o preferință politică, ci și o dorință profundă a societății moldovenești de a se alinia valorilor și standardelor europene. În plus, el a menționat că stabilitatea și continuitatea acestor direcții sunt esențiale pentru dezvoltarea democratică și economică a țării.

Aproape 60 de învinuiți sunt investigați într-o cauză penală în cazul finanțării ilegale a partidelor controlate de fugarul Ilan Șor, susține procurorul general Ion Munteanu. TV8.md scrie că investigația se află în faza finală și urmează să fie prezentată în instanță. Munteanu a subliniat că susținătorii lui Șor, cu ajutorul rușilor, încearcă să diversifice sursele de finanțare pentru a evita interceptarea fondurilor de către autorități. De asemenea, procurorul a menționat că în acest circuit sunt implicate și criptomonede, care actualmente nu sunt reglementate în Republica Moldova.

Jurnal TV publică opinia comentatorului politic Anatol Țăranu, care subliniază că, deși mai multe partide au declarat că vor susține referendumul pro-european din 20 octombrie, acțiunile lor de promovare sunt foarte modeste. Expertul avertizează că principala provocare a referendumurilor în Republica Moldova este asigurarea unei prezențe ridicate la vot. Deși este de așteptat ca majoritatea celor care se vor prezenta la urne să voteze „pentru” integrarea europeană, este esențial ca toate forțele politice înregistrate cu opțiunea „da” să fie active în campania electorală.

Iar fostul secratar de stat pentru Afaceri strategice din cadrul MAE de la București, Iulian Fota este de părere că Republica Moldova ar trebui să fie mai activă în susținerea eforturilor Kievului pentru obținerea păcii și să își dezvolte soluții proprii de securitate, transmite deschide.md. Conform oficialului român, Moldova a beneficiat deja de avantajele situației actuale și are în continuare o fereastră de oportunitate în ceea ce privește problemele de securitate. Fota avertizează că această oportunitate ar putea fi pierdută odată cu găsirea unei soluții pentru conflictul din Ucraina.

Se urmărește să se creeze confuzie în rândul cetățenilor, prin campanii de dezinformare, astfel încât aceștia să voteze împotriva aderării la Uniunea Europeană la alegerile viitoare și la referendumul din 20 octombrie, a declarat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, pentru Radio Chișinău. Potrivit lui Macovei, principalul scop al acestor strategii este subminarea valorilor democratice în Republica Moldova. Expertul a subliniat că narațiunile propagate de propaganda rusă, care vizează discreditarea UE, au ca efect generarea fricii și a reticenței față de integrarea europeană.

Newsmaker.md publică declarația vicepremierului Mihai Popșoi, care spune că Republica Moldova și-a manifestat interesul de a deschide o reprezentanță diplomatică în Egipt. Acesta fiind un pas pe care îl consideră important pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări. El a subliniat că Moldova dorește să învețe din expertiza Egiptului în energie regenerabilă și sustenabilă și speră să atragă investiții egiptene în domenii precum agricultura și medicina.

Presa a analizat recent sondaje care indică faptul că 67% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt hotărâți să participe la referendumul pentru integrarea europeană a țării. Conform aceluiași sondaj, dacă alegerile pentru funcția de președinte ar avea loc duminica viitoare, candidatul PAS, Maia Sandu, ar obține victoria împotriva oricărui alt politician. Totuși, aproape 59% dintre respondenți au declarat că au un candidat favorit, în timp ce 36% sunt încă indeciși, iar 7% nu au oferit un răspuns. Directorul general al sondajului, Mihai Bologan, a evidențiat că susținerea pentru integrarea în Uniunea Europeană provine în special din rândul alegătorilor din Chișinău și din centrul țării. Boțan adaugă că acest entuziasm pentru integrarea europeană reflectă o aspirație generală a populației către valorile și standardele europene.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult