Revista presei internaționale: Zelenski - Războiul este mai aproape de sfârșit decât cred mulți; Rusia își crește dramatic cheltuielile de război
Presa internațională relatează despre obiectivele celei de a 79-a Adunări Generale a Națiunilor Unite, care urmează să se deschidă azi în SUA. Publicațiile străine remarcă în special câteva teme de bază ce vor fi abordate în timpul evenimentului la care vor participa lideri din întreaga lume. Presa evidențiază întâi de toate războiul ruso-ucrainean și tensiunile crescânde din orientul mijlociu.
Publicația americană The New York Times transmite că azi, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, se așteaptă ca președintele SUA, Joe Biden, să reconfirme rolul țării sale în gestionarea celor mai presante provocări. Publicația notează că liderul de la Casa Albă se va adresa liderilor mondiali într-un moment de profundă incertitudine privind viitorul rol al Americii în lume, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, escaladării conflictului din Orientul Mijlociu și creșterea competiției economice cu China. Biden se confruntă în continuare cu problema luării unor decizii urgente, între care se numără și cea privind oferirea dreptului Ucrainei de a lovi cu rachete americane cu rază lungă de acțiune ținte militare și logistice aflate pe teritoriul Rusiei, remarcă The New York Times.
Foști miniștri din 11 țări ale Americii Latine au trimis o scrisoare deschisă secretarului general al ONU, António Guterres în care îi cer să nu mai permită participarea Rusiei la Adunarea Generală a Organizației până la sfârșitul războiului cu Ucraina, transmite El Pais. Autorii apelului susțin că Rusia trebuie lipsită de acest drept din cauza „uciderilor sistematice și persecuției civililor în Ucraina”, precizează publicația.
Următoarele luni vor fi decisive pentru evoluția războiului ruso-ucrainean, a declarat ,citat de Ukrinform peședintele ucrainean Volodimir Zelenski, la ceremonia de decernare a premiilor Academiei Americane pentru Realizări, după ce a primit Premiul Placă de Aur.
Într-un interviu pentru ABC News, Zelenski a făcut o declarație optimistă cu privire la încheierea războiului. El și-a exprimat încrederea că sfârșitul conflictului militar ar putea fi mult mai aproape decât s-ar putea crede. Totuși, Volodymur Zelenski a subliniat că președintele rus Putin poate fi determinat să pună capăt războiului doar de pe poziții de forță.
Kyivindependent numește istorică vizita lui Zelenski făcută la mai bine de doi ani și jumătate de la invadarea țării sale la scară largă de către armata rusă. Publicația scrie că președintele ucrainean speră că omologul său american Joe Biden, aflat la sfârșit de mandat, va susține „planul victoriei” Ucrainei, acordându-i armamentul necesar și ridicând restricțiile privind loviturile cu rachete occidentale în adâncul Rusiei. Aflați la mii de kilometri distanță, în prima linie a frontului, mai mulți soldați ucraineni au declarat pentru Kyiv Independent că nu anticipează progrese notabile a eforturilor lui Zelenski de a-l convinge pe Biden, dar sunt de acord că aliații occidentali trebuie presați în continuare să sprijine Ucraina, remarcă aceeași publicație.
Bloomberg scrie că Rusia își va crește dramatic cheltuielile de război. Potrivit publicației, proiectul bugetului Federației Ruse pentru anul viitor prevede o creștere cu 25% a cheltuielilor destinate sectorului militar, în total echivalentul a 142 de miliarde de dolari, adică 6,2% din PIB. Novaya Gazeta Evropa atrage în același timp atenția că în 2025, cheltuielile pentru apărarea și securitatea internă se vor ridica la aproximativ 40% din totalul alocărilor bugetare ale Rusiei. Aceasta cifră depășește cheltuielile totale pentru educație, sănătate și politică socială, constată ziarul.
Kremlinul și-a dat seama că amenințările sale nucleare „nu sperie pe nimeni”, în timp ce partenerii Rusiei din Sudul Global nu sunt de acord cu retorica belicoasă pe tema armelor de distrugere în masă, relatează The Washington Post, care citează oficiali de la Moscova. Liderul de la Kremlin Vladimir Putin va trebui să caute un răspuns „mai limitat”, dacă Ucraina va obține permisiunea să folosească rachete occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare din Rusia. „S-au făcut mai multe amenințări nucleare. Imunitatea la astfel de afirmații s-a dezvoltat deja și nu sperie pe nimeni”, a declarat pentru ziarul american un oficial rus, citat sub rezerva anonimatului. Presa internațională continuă să comenteze știrea privind o nouă testare eșuată a rachetei balistice intercontinentale SARMAT, de către federația Rusă.
Experții își bat joc de „arma miracol” a lui Putin, titrează Spiegel. Se presupune că RS-28 Sarmat poate ajunge la Strasbourg în aproximativ trei minute, dar racheta a explodat la locul de lansare în timpul unui test, constată publicația, analizând totodată semnificația acestui eșec pentru arsenalul militar al Rusiei.
Fotografiile din satelit care arată un crater extins pe o pistă de lansare indică faptul că racheta Sarmat, despre care Kremlin a spus că se deplasează cu de cinci ori viteza sunetului, ar putea să nu fie pregătită pentru serviciu, constată The New York Times. Pe lângă crater, „pot fi văzute daune extinse și în jurul rampei de lansare, ceea ce sugerează că racheta a explodat la scurt timp după aprindere sau lansare”, potrivit companiei de imagistică prin satelit Maxar Technologies. „În plus, mici incendii continuă în pădurea aflată la est de complexul de lansare, iar patru autospeciale de pompieri pot fi văzute în apropierea silozului distrus.” La două luni după ce a invadat Ucraina, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a reușit să creeze „o armă cu adevărat unică”, ce îl va face pe oricine îi amenință țara „să se gândească de două ori”, amintește publicația. Totuși, la mai bine de doi ani, există tot mai multe dovezi că Rusia încă depune eforturi pentru a face ca racheta sa nucleară de nouă generație să funcționeze cu adevărat, constată NYT.
Adunarea generală a ONU se deschide azi pe fondul temerilor privind declanșarea unui război total în Orientul Mijlociu, titrează The Guardian. În ciuda eforturilor diplomatice internaționale de a detensiona conflictul, armata israeliană și gruparea libaneză șiită Hezbollah, susținută de Iran, își intensifică schimburile de lovituri aeriene, remarcă publicația britanică. Associated Press transmite că mii de familii din sudul Libanului își părăsesc locuințele, fugind spre nordul țării pentru a a evita cel mai mortal bombardament israelian din 2006. Autoritățile locale acuză israelul că în urma raidurilor aeriene israeliene pe scară largă în sudul Libanului au fost ucise aproape 500 de persoane, altele peste 1.500 fiind rănite , notează Times of Israel. Publicația amintește că guvernul de la Telaviv a avertizat că atacurile împotriva grupării Hezbollah se vor extinde, iar civilii libanezi au fost îndemnați să fugă din zonele unde se crede că gruparea teroristă susținută de Iran ascunde arme.