Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” rămâne în paragină, la patru ani de la incendiu. Ce spun autoritățile
Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” rămâne în paragină. La patru ani de la incendiul devastator care a distrus 95 la sută din construcție, autoritățile au pe masă un proiect de reabilitare a clădirii, dar nu și resursele financiare pentru realizarea acestuia. Ministerul Culturii spune că lucrările de construcție a noului sediu, în locul celui vechi, se vor încheia în 2030. Până atunci, artiștii Filarmonicii vor continua să facă repetiții la Palatul Republicii.
Deja de patru ani, artiștii Filarmonicii fac repetițiile la Palatul Republicii. Ei își doresc cel mai mult să treacă cât mai repede la casa veche, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.
„Este mult mai dificil când nu ai propria casă, dar suntem recunoscători că avem unde să ne ținem activitatea. Aici, la Palatul Republicii, avem acest spațiu de repetiții, avem o sală de concerte unde nu pot să spun că este chiar adaptată din punct de vedere acustic față de ceea ce avem noi nevoie”, susține dirijorul Filarmonicii Naționale, Mihai Agafiță.
„Ce s-a reușit să scoatem după care pompierii nu au mai permis să urcăm în scenă, era riscând să cadă ceva peste noi. Din bibliotecă am mai scos, biblioteca era toată afară, udă. Condițiile sunt foarte ok, dar, din punct de vedere acustic, este mai nefavorabil, dar ne-am obișnuit și muncim”, a declarat violonistul Iurie Dudnic.
Flăcările au mistuit sală de spectacole, biblioteca și numeroase instrumente muzicale. Directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol, spune că din donațiile cetățenilor și ale colegilor de peste hotare au fost procurate instrumente noi.
„Pierderile au fost cele mai mari legate de cele două instrumente, două piane, dar care și ele sunt de uzură foarte avansată și, grație prietenilor noștri, ne-au donat pianul „Petrov” chiar din fabrică. Biblioteca orchestrei a suferit nespus de mult și aici am avut multă susținere de la colegii din România”, a remarcat directoarea Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol.
În mai 2023, în urma unui concurs internațional de soluții arhitecturale, a fost desemnat cel mai bun proiect de reconstrucție prezentat de o companie din Germania. Ulterior, autoritățile au declarat că Guvernul nu a găsit bani pentru reconstrucția edificiului și că se ia în calcul proiectul arhitectural realizat de specialiștii din Republica Moldova. Potrivit Ministerului Culturii, accentul se va pune pe cerințele acustice necesare, ținându-se cont de bugetul disponibil.
„Noi avem un proiect câștigător, o schiță de idee cum ar putea arăta viitoarea filarmonică în locul celei vechi, păstrând elementele importante arhitecturale ale vechii clădiri. Acum suntem în negocieri cu Banca Europeană de Investiții pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate care va arăta exact posibilele costuri”, a relatat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Ministrul Culturii susține că am putea avea o filarmonică reabilitată cel devreme în anul 2030. Amintim că, pe 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Incendiul a izbucnit în jurul orei 12 și a fost localizat abia după ora 16:00. Flăcările au distrus 95% din suprafața totală a instituției.