Social

Revista presei // Investigație despre „dezinformarea preoților despre aderarea la UE” și legăturile cu Moscova

Investigație privind dezinformarea preoților în legătură cu aderarea la UE; opinii despre finanțările externe și deplasările preoților Mitropoliei Moldovei la Moscova; adoptarea unei rezoluții de susținere pentru Republica Moldova în fața ingerințelor ruse, precum și mizele și provocările alegerilor și referendumului din acest an. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.

Nord News publică o investigație despre preoții din subordinea Episcopiei de Bălți și Fălești, conduși de Episcopul Marchel, care participă activ la campania împotriva referendumului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit sursei, părintele Pavel Petrov de la Biserica „Sfântul Mina” din Bălți a fost evidențiat pentru predica sa din 21 septembrie, în care a criticat Uniunea Europeană și guvernarea actuală, acuzându-le că obstrucționează activitatea bisericii și promovând informații false. În contextul acestora, reprezentantul Mitropoliei Moldovei, vicarul Ioan Moșneguțu, a declarat că „preoții nu au dreptul să se implice în politică” și că „biserica este locul pentru rugăciuni”. Iar reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au subliniat că toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova respectă măsurile sanitare și de gen.

Patriarhia Rusă ar putea cumpăra loialitatea preoților moldoveni cu fonduri provenite de la oligarhi și corporații de stat, este de părere expertul în problemele ortodoxiei Serghei Ciapnin, unul dintre foștii apropiați ai patriarhului Kirill. Însă, pentru tv8.md Mitropolia Moldovei a respins aceste acuzații, subliniind că nu cunosc despre finanțări externe și că deplasările preoților se desfășoară în cadrul tradițiilor ortodoxe. Cu toate acestea, Ciapnin a avertizat că astfel de manevre sunt parte a unei strategii mai ample de influențare a opiniei publice în Republica Moldova, cu scopul de a submina susținerea pentru integrarea europeană.

Anticorupție.md propune opinia fostului ministru moldovean de Externe, Nicu Popescu, expert în relații internaționale, care susține că mizele alegerilor prezidențiale și ale referendumului de aderare la Uniunea Europeană sunt mai mari ca niciodată în ultimii 30 de ani. Potrivit expertului, Republica Moldova beneficiază de o imagine favorabilă în Europa și prezintă o dinamică pozitivă în implementarea măsurilor necesare pentru integrarea în UE. Cu toate acestea, Popescu avertizează că cea mai mare provocare pentru țară, atât în context regional, cât și în perioada campaniei electorale, este dezinformarea cetățenilor. Aceasta poate afecta semnificativ percepția publicului și rezultatele proceselor electorale, a punctat Nicu Popescu.

Parlamentul European va desfășura o dezbatere și va adopta o rezoluție pe tema „Întărirea rezilienței Republicii Moldova în fața ingerințelor dinspre Rusia înaintea alegerilor prezidențiale” în prima sesiune plenară din luna octombrie, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureșan, scrie deschide.md. Deputatul european a menționat că Rusia dorește ca Moldova să redevină un stat slab și dependent de Moscova. Mureșan a mai subliniat importanța alegerilor din 20 octombrie, care va avea un impact major asupra parcursului european al Moldovei și asupra viitorului său economic și politic. Eurodeputatul a accentuat că este important ca Republica Moldova să fie susținută în fața provocărilor externe, în special în contextul tensiunilor generate de Rusia.

Agora.md informează despre o nouă campanie denumită „Nu Acum”, care se opune referendumului pentru integrarea europeană și care este promovată pe mai multe platforme online. Potrivit organizației Stop Fals, campania folosește narațiuni false și manipulări asemănătoare celor promovate de politicienii și formațiunile afiliate oligarhului fugar Ilan Șor. Octavian Calmîc, fost vicepremier și ministru al Economiei în Guvernul PDM, este prezentat ca figura de referință a inițiativei, deși acesta se declară pro-european. Calmîc a publicat recent o postare pe Facebook în care discută despre riscurile posibile ale aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Presa reflectă despre un presupus ordin emis de Ministerul Educației, care vizează educația sexuală în instituțiile de învățământ și care a fost trimis prin email unor persoane. Ministrul Dan Perciun a declarat că documentul este fals și că nu a semnat un astfel de ordin. El a subliniat că acest document trucat are rolul de a valida informații false promovate de propaganda rusă și agenții săi de influență din țară, în special în contextul integrării europene.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult